in

1-jarig meisje overlijdt in IJssel

Was het een tragisch ongeval of sprong de moeder (39) met twee van haar kinderen expres de IJssel in, waardoor haar jongste dochtertje van 1 overleed? Het Openbaar Ministerie is van mening dat de vrouw met opzet in Kampen het water is ingesprongen, en wil haar een celstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging opleggen voor moord op haar dochter, en poging tot moord op haar zoontje.

Op 13 oktober van vorig jaar voltrok zich het drama aan de kade van de Loswal in Kampen. De 39-jarige verdachte vertelde vandaag in de rechtszaal dat zij met haar vier kinderen die dag naar de IJssel ging, om brood aan de vogels en vissen te voeren. Ze zei dat ze van een bankje wilde opstaan, toen ze plotseling vanwege haar lage bloeddruk haar benen niet meer voelde en ineens niets meer kon zien. Ze probeerde nog op haar benen te blijven staan, maar viel naar eigen zeggen met twee kinderen, waarvan de jongste in een draagzak zat, in het water.

Te water
De moeder vertelde de rechter dat ze zich niet veel meer herinnert van het exacte moment, maar ze weet nog wel dat ze meteen om hulp heeft geroepen op het moment dat ze in de IJssel viel.
Direct na de val hoorden twee omstanders dat er mensen in het water om hulp riepen, en sprongen de rivier in om de drenkelingen te redden. Het gezin is door de twee mannen de kade opgeholpen. Eenmaal op de kade werd het jongste kind gereanimeerd. De hulp kwam voor het 1-jarige kind echter te laat.

Een van de getuigen heeft in een politieverhoor aangegeven dat het water van de IJssel die bewuste dag erg koud was. Tegenover de rechtbank verklaarde de vrouw dat ze in haar thuisland Pakistan nooit heeft leren zwemmen.

Lees ook
Minderjarig meisje levend in water gevonden

Camerabeelden
Beveiligingscamera’s van een aangrenzend bedrijf hebben de val opgenomen. Deze beelden werden vandaag ook in de rechtbank getoond. Op het fragment is te zien hoe de moeder met haar vier kinderen het bedrijventerrein aan de IJssel op komt lopen met een boodschappentas en brood in de rivier in gooit. Even later gaat ze op een bankje zitten.

Een paar minuten later staat de vrouw met haar dochter in een draagzak, en met haar 3-jarige zoontje in haar armen, op. De officier denkt te zien dat de twee oudste kinderen van de vrouw proberen te voorkomen dat hun moeder het water in springt. “Ik neem waar dat uw kind u met twee handen tegenhoudt. Het lijkt ook dat uw kinderen tussen u en het water in blijven staan, om u tegen te kunnen houden”, stelt de openbaar aanklager.

De vrouw gaat na dit alles op de grond zitten en het gezin blijft een tijdje bij de kade. Even later staat de vrouw op, en loopt samen met haar twee jongste kinderen het water in. De rechter wijst de verdachte erop dat het lijkt alsof ze plotseling versnelt en het water in rent. Hierop antwoordt de moeder dat dit gebeurde omdat ze haar benen niet meer voelde.

Ernstig psychische stoornissen
In het Pieter Baan Centrum (PBC) heeft een psychiater de verdachte onderzocht. Het bleek lastig voor het PBC om de vrouw te onderzoeken, aangezien ze niet of onvoldoende meewerkte. Toch concludeerde de psychiater dat de vrouw lijdt aan ernstig psychische stoornissen. Om deze reden adviseert het PBC de rechtbank een tbs-maatregel op te leggen.

Tijdens de zitting kwamen enkele van deze stoornissen aan bod. Zo kwam in een van de verhoren ter sprake dat de vrouw weleens dacht aan zelfdoding. Daarnaast was de moeder verwikkeld in een echtscheiding.

De psychiater liet in de rechtszaal weten dat ze het lastig vindt om vast te stellen of de vrouw toerekeningsvatbaar is of niet. Zo vertelde ze dat de verdachte heeft geprobeerd te vluchten uit de gevangenis. Ze is daarom van mening dat de verdachte in mindere mate verantwoordelijk kan worden gehouden voor de verdenkingen die het OM tegen haar heeft.

Lees ook
Vermiste Britt Blom (36) dood gevonden in plastic zak

De moeder gaf in de rechtbank toe dat ze niet heel open is naar andere mensen: “Ze vroegen mij, waarom hebben wij jou nooit zien huilen? Maar ze weten niet dat ik tijdens mijn gebeden veel heb gehuild.” Ook gaf de vrouw aan dat ze het niet eens is met het advies van het PBC.

Moord en poging tot moord
“Het recht op leven is het meest fundamentele recht dat een mens heeft. Hoe klein je ook bent. Het meisje had geen schijn van kans”, zo opent de officier van justitie in haar betoog. Voor haar staat het als een paal boven water dat er geen sprake is van een ongeluk, maar van opzet: “voor het OM staat het onomstotelijk vast dat dit geen ongeluk is geweest.”

Het Openbaar Ministerie concludeert uit de beelden dat de vrouw opzettelijk in het water is gesprongen, met het overlijden van het meisje tot gevolg. Volgens de openbaar aanklager is er genoeg wettig en overtuigend bewijs om de moeder te veroordelen voor moord en poging tot moord. Ze vraagt daarom om een gevangenisstraf van zeven jaar en pleit ook voor het opleggen van tbs met dwangverpleging.

Ontoerekeningsvatbaar
De advocaat van de moeder stelt dat de beelden niet aantonen dat er opzet in het spel was: “Mijn cliënt heeft verklaard dat haar benen sliepen, en dat het daar aan de kade erg glad was. De beelden kunnen deze uitleg van mijn cliënt simpelweg niet uitsluiten.” De raadsman pleit dan ook voor vrijspraak.

De advocaat verzoekt de rechtbank om in het geval van een veroordeling vast te stellen dat zijn cliënt op het moment van het incident volledig ontoerekeningsvatbaar is geweest. Hij baseert zich op het rapport van het Pieter Baan Centrum, waarin de deskundigen vermoedden dat de vrouw in een psychose verkeerde. De experts konden dit echter niet met 100% zekerheid vaststellen.
De rechtbank in Zwolle doet over twee weken uitspraak.

Erwin ziet dat dieven zijn favoriete friettent leegroven en rijdt ze aan

Moeder en stiefvader beschieten kinderen met BB gun om hen ‘te kalmeren’: “Ongezien en onaanvaardbaar”