in

4 moslims bewust aangereden: Alle slachtoffers komen om

Een Canadese man is schuldig bevonden aan de moord op vier Canadese moslims in juni 2021. De slachtoffers waren familie van elkaar en werden tijdens een avondwandeling bij een kruispunt door de nu 22-jarige Nathaniel Veltman aangereden.

Aanklagers verklaarden dat Veltman ernaar streefde moslims te intimideren of te terroriseren. Canadese media schrijven dat de jury zes uur nodig had om met een besluit te komen. Veltman, die ontkende schuld te hebben, hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Lees ook
Rob de Nijs (80) ligt op sterven

De man is ook schuldig bevonden aan een poging tot moord. Een 9-jarige jongen raakte bij de aanrijding in de Canadese stad London ernstig gewond. Zijn zus (15), moeder (44), vader (46) en grootmoeder (74) bezweken aan hun verwondingen. Veltman reed daarna door en werd ongeveer 6 kilometer verderop bij een winkelcentrum opgepakt.

‘Mentale problemen’
Veltman verklaarde zelf niet schuldig te zijn aan moord. Zijn advocaat benoemde dat Veltman ‘mentale problemen’ zou hebben en vroeg om de aanklacht te veranderen in doodslag.

Lees ook
Europa wil de zon blokkeren om klimaatverandering te stoppen: ‘Anders sterven we snel uit’

De aanval, door de politie aangemerkt als haatmisdrijf, leidde tot geschokte reacties over de hele wereld. De toenmalige burgemeester van London sprak van ‘massamoord’ op moslims. De Canadese premier Justin Trudeau veroordeelde het geweld en sprak zich uit tegen islamofobie.

De aanval in London was de ergste tegen Canadese moslims sinds 2017. In januari van dat jaar drong een gewapende man een moskee in Quebec binnen en schoot daar om zich heen. Zes mensen stierven, bijna twintig anderen raakten gewond.

Caroline van der Plas was bloedheet toen ze twintig was: ‘Holy cow!!!’

Opa in scootmobiel overleden door aanrijding met vrachtwagen