in

6 waarschuwingen die je tong je geeft wanneer er iets ernstig mis is met je gezondheid

“Zeg eens A” en “Steekt u uw tong eens uit”. Het zijn dingen die iedereen vast wel eens bij de huisarts heeft gehoord.

De conditie van je tong zegt namelijk erg veel over je gezondheid. De kleur, textuur en het vochtgehalte laten zien wat er in je lichaam aan de hand is.

Een gezonde tong is roze-achtig, heeft een dun wit laagje, kan gemakkelijk bewegen en is bedekt met een licht vochtig laagje.

Wanneer je veranderingen van je tong waarneemt kan dit een waarschuwing zijn dat er iets mis is. Hieronder vind je 6 vaak voorkomende waarschuwingen die je tong je kan geven.

1. Rood en opgezwollen
Is je tong dikker dan normaal en heeft deze een donkerrode kleur dan betekent dit dat je een vitaminetekort hebt.

Tijd voor een gezonde vitamine boost dus. In dit geval geeft je lichaam aan dat met name je vitamine B waarden te laag zijn.

Lees ook
Crocs met stilettohakken nu te koop! Wie zou dit ook perfect staan?

Deze vitamine vind je in groene bladgroente. Het slikken van foliumzuur kan ook helpen. Een paar dagen extra gezond eten en goed voor jezelf zorgen en voor je het weet is je tong weer zoals deze hoort te zijn.

2. ‘Kartelige’ rand
wanneer de rand van je tong een kartelig of golf-achtig patroon heeft kan dit een teken zijn dat je schildklier niet goed werkt.

Heb je ook wel eens last van vermoeidheid, vaarverlies, lage bloeddruk en krijg je snel blauwe plekken? Neem dan contact op met je huisarts en vraag hier om meer informatie.

3. Scheurtjes en kloofjes
Dit ziet er misschien een beetje eng uit maar het is in de meeste gevallen niets alarmerends. In uitzonderlijke gevallen kan het een teken zijn van een auto-immuunziekte. Als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je huisarts.

4. Bruine of zwarte kleur
Dit ziet er vreselijk onfris uit, en dat is het ook. Het is namelijk een teken van een slechte mondhygiëne.

Zorg in dit geval beter voor je mond en gebit! Gebruik mondwater na het tandenpoetsen en gebruik tandenstokers.

Lees ook
28-jarige Damien kan geen werk vinden: weigert luier in te ruilen voor broek

Daarnaast kan het een symptoom zijn van diabetes of een bijverschijnsel van het nemen van antibiotica. Ook in dit geval kan je je huisarts om adviesvragen wanneer je het niet vertrouwd.

5. Witte aanslag
Nog zo’n onsmakelijk plaatje. Wanneer je een witte laag zoals op de foto op je tong ontdekt kan je het beste zo snel mogelijk contact met je dokter opnemen.

Het kan duiden op een schimmelinfectie in je mond of een verzwakt immuunsysteem. Als je rookt kan het een voorbode zijn van leukoplakie.

Dit is een voorstadium van kanker. Geen fijne ontdekking dus en zeker even langs je arts met dit symptoom.

6. Aften of blaren
Wanneer je een aft ontdekt is dit volkomen onschuldig en gaat dit vanzelf weer weg. Je hoeft je hier doorgaans dus ook geen zorgen over te maken.

Als je langer dan 2 weken last hebt van een blaar en er zijn rode zwellingen te zien rondom de blaar, neem dan eens contact op met je huisarts. Er kan in dit geval meer aan de hand zijn.

Neem uiteraard bij elke vorm van twijfel contact op met je huisarts en wacht daar nooit mee!

Als je jouw kinderen ooit in deze positie ziet zitten, grijp dan onmiddelijk in!

Politie vindt crimineel nadat luide scheet zijn schuilplaats verraadt