in

Als je dit ziet op je deurmat, hebben inbrekers jouw huis in de gaten: ‘Slimme truc’

Met de aanvang van de zomervakantie komt ook het verhoogde risico op inbraken in de huizen van vakantiegangers. Inbrekers tonen voortdurend meer inventiviteit in hun pogingen om toegang te verkrijgen tot woningen, en de politie in Rotterdam-Oost trekt nu aan de bel over een nieuwe methode die inbrekers lijken te gebruiken.

Een opvallend teken van mogelijk gevaar is het aantreffen van aarde of modder op de deurmat voor je woning. Dit kan erop duiden dat inbrekers je huis in het vizier hebben. “Deze tactiek wordt soms toegepast om te bepalen of de bewoners op vakantie zijn. Wanneer je thuis bent, zou je immers de aarde wegnemen en het schoonmaken,” waarschuwt de politie van Rotterdam-Oost op hun Instagram-account.

Lees ook
Erwin ziet dat dieven zijn favoriete friettent leegroven en rijdt ze aan

Recentelijk werd er bij twee huizen in de Zevenkamp- en Ommoord-wijken ingebroken. Bij beide woningen werd op de drempel tuinaarde aangetroffen. “Een geraffineerde truc van inbrekers!” aldus de politie.

Om dit risico te verkleinen, adviseert de politie om vrienden of familie te vragen om een oogje in het zeil te houden bij je woning.

Lees ook
Meisje van 16 maanden overlijdt; moeder was weekje met vakantie

Hoewel het gebruik van aarde op de deurmat als inbrekerteken relatief nieuw lijkt, is de praktijk van inbrekermarkering dat niet. Eerder werden al tekens gebruikt zoals een takje of briefje in de brievenbus, of zelfs stukjes plakband en tandenstokers. Als deze markeringen na enkele dagen onveranderd blijven, weten de dieven dat er niemand thuis is.

Daarnaast worden ook steentjes weleens in een specifieke vorm op het pad naar de voordeur geplaatst, zo legt Esther van de Watering, beleidsadviseur High Impact Crime van de gemeente Rotterdam, uit aan het AD.

Na een ruzie van 17 seconden wordt Wesley in zijn hart gestoken en sterft

Onthutsende video van Wendy die met spektietjes van Peter Gillis speelt: ‘Smerig!’