in

Als je hond dit gedrag vertoont, gaat je partner misschien vreemd

Honden staan bekend als de beste vriend van de mens, maar ze kunnen blijkbaar ook bepaalde gedragingen en ‘lichaamstaal’ vertonen om je te laten weten dat… je partner vreemdgaat. De datingsite IllicitEncounters meldt dat een groot aantal van haar leden hun honden gebruiken als excuus om af te spreken met hun minnaar of minnares.

In een recente enquête onder meer dan 2.000 leden van de site gaf 60 procent van hen aan dat hondenwandelingen ‘een goedkopere manier zijn om af te spreken met iemand dan bijvoorbeeld een hotelkamer boeken’. De datingwebsite ging daarop eens polsen bij Anna Webb, een hondengedrags- en voedingsdeskundige, om het vermogen van honden om ontrouw aan te voelen te na te gaan.

Lees ook
Wandelaar laat honden kudde schapen aanvallen

Honden kunnen je ‘lezen’
Webb zei dat hoewel de honden niet kunnen begrijpen wat vreemdgaan is, ze hun reukvermogen gebruiken om aan de hand van je kleren te bepalen waar je bent geweest, wie je hebt ontmoet en wat er is gedaan. De harige vrienden kunnen je ook ‘lezen’ via minieme gezichtsuitdrukkingen, lichaamshoudingen en direct oogcontact. “Als een nieuwe geur wordt opgesnoven, zullen ze die onthouden, vooral als die samenhangt met de stemming van de eigenaar,” zei Webb.

Een vreemdgaande vrouw die de site gebruikt beweerde dat ze zo paranoïde is geworden dat ze haar buitenechtelijke relatie wil beëindigen. Ze zei: “Ik heb een cocker spaniel die vrijwel de hele dag aan mijn heup vastzit als ik thuis ben. Maar sinds ik met mijn nieuwe minnaar omga – die hij nog nooit heeft ontmoet – is zijn gedrag veranderd en ik ben bang dat mijn man het zal merken.”

Lees ook
Kat vast in wildklemmen, poot geamputeerd: 'Misselijkmakend'

300 miljoen reukreceptoren
“Mijn hond begroette me altijd bij de deur, maar nu kijkt hij me aan en rent weg,” ging ze verder. “Hij is onderdanig geworden. Hij begint mijn man om aandacht te vragen boven mij. Hij blafte zelfs naar me toen ik naar hem toe ging.” Webb bevestigde ook dat als je hond wegloopt van je partner, of onderdanig wordt in zijn of haar buurt, dat een teken kan zijn dat er iets mis is.

Honden zouden ongeveer 300 miljoen reukreceptoren in hun neus hebben. Mensen daarentegen hebben er zes miljoen. Ze hebben ook een plek in hun hersenen om alle geuren die ze hebben ervaren op te slaan. Duitse herders, retrievers en jachthonden zijn enkele van de rassen

Dode (75) en vijf gewonden bij frontaal ongeval Amsterdam

Hockeyster Lise (22) op slag dood bij aanrijding met Poolse vrachtwagen: ‘Ze leefde erg graag’