De Engelse Millie Smith was in blijde verwachting van een tweeling. Maar dat veranderde snel toen duidelijk werd dat één van de tweelingzusjes zou komen te overlijden.
Omdat geen enkele moeder die ervaring zou moeten meemaken heeft ze een concept bedacht. Een kleine, paarse vlinder.
Tijdens de twaalf weken-echo ontdekte Millie dat een van haar baby’s leed aan anencefalie, een ernstige aandoening waarbij het kindje geen hersenen heeft.
Er is soms alleen een hersenstam. Ook ontbreekt een deel van de schedel, waardoor het kindje geen voorhoofd heeft en het hoofd open is. Vaak overlijdt het kindje hierdoor tijdens of kort na de bevalling.
Afscheid
Toch maakten de ouders de moeilijke beslissing om de zwangerschap voort te zetten om het andere tweelingzusje Callie nog een kans te geven.
Millie: ‘We waren allebei verslagen door de wetenschap dat je twee baby’s baart maar vervolgens van eentje afscheid moet nemen.
Ermee dealen en me erop voorbereiden was heel erg zwaar. Maar hoe meer we erover praatten, hoe meer voorbereid we waren.
Ik sprak dagelijks op mijn werk over Callie en Skye en wilde niemand ongemakkelijk laten voelen door erover te praten. Ik genoot alsnog van mijn zwangerschap en keek er erg naar uit om ze te ontmoeten.’
Alle verwachtingen overtroffen
Uiteindelijk is Millie op 30 april bevallen, zo’n tien weken te vroeg, van de tweelingzusjes. ‘Ons is vanaf het begin verteld dat één van mijn baby’s geen overlevingskansen had.
Misschien slechts een paar seconden en ze zou geen bewegingen of geluiden maken’, vertelt Millie. ‘Maar toen het baby’tje geboren werd huilde ze en bewoog haar armpjes.
Dat was het meest surreële moment uit mijn leven. Het was duizend keer beter dan ik had verwacht.’
Perfect moment
Baby Callie werd na de geboorte meteen meegenomen naar de Intensive Care, omdat ze nog zo klein en fragiel was.
Uiteindelijk hebben de kersverse ouders nog drie uur lang met baby Skye kunnen knuffelen, een moment waarin alles perfect was volgens Millie.
‘Mijn man Lewis heeft Skye meegenomen naar Callie, die toen nog op de Intensive Care lag en heeft ze samen in de couveuse gelegd voordat Skye zou overlijden.
Helaas kon ik zelf niet komen kijken wegens de keizersnede. Ik had graag dit moment willen meemaken.
’ Het koppel heeft zelfs nog overwogen om de organen van Skye na haar overlijden te doneren. Maar helaas, doordat Millie bij 30 weken is bevallen, was dit te vroeg voor orgaandonatie.
De paarse vlinder
Maar het was deze opmerking ‘Ach mevrouw, u mag al blij zijn dat u geen tweeling hebt’ dat Millie op het idee bracht van de vlinder.
Ze kreeg dit te horen, toen ze met haar premature baby op de afdeling neonatologie lag. Omdat geen enkele moeder dit zou moeten meemaken bedacht ze de kleine, paarse vlinder als concept.
Hiermee kan een moeder duidelijk aangeven dat ze net haar kindje is verloren. ‘De kleine, paarse vlinder, zowel voor jongens als voor meisjes, kan op het wiegje worden geplakt. Zo ziet iedereen meteen dat het baby’tje eigenlijk niet alleen geboren werd.’
Inmiddels is het gezinnetje thuis en maakt baby Callie het goed. Het ziekenhuis in het Engelse Kingston, waar Millie zelf is bevallen, heeft de stickers inmiddels geïntroduceerd op de materniteit- en neonatologie-afdeling.
De ouders hopen het concept ook wereldwijd uit te kunnen rollen. Want ook al lijkt het zo’n simpel gebaar, ze zijn ervan overtuigd andere families die hetzelfde hebben meegemaakt hiermee te kunnen helpen en het ziekenhuispersoneel alerter te maken wanneer dit soort situaties spelen.