in

Amsterdam wijst weer urgentieverklaring af van vrouw die met baby in auto woont

Een 27-jarige vrouw uit Amsterdam, die al enkele maanden met haar baby in een auto leeft, heeft opnieuw geen toestemming gekregen voor een sociale huurwoning. De gemeente Amsterdam heeft haar verzoek om voorrang te krijgen op een woning afgewezen omdat de situatie “onvoldoende ernstig” wordt geacht voor urgentie.

De vrouw belandde enkele jaren geleden op straat na een ruzie met haar ouders en heeft sindsdien in haar auto gewoond. Vorig jaar werd ze onverwacht zwanger en verzocht ze dringend om voorrang op een sociale huurwoning. Dit verzoek werd afgewezen door de gemeente, die van mening was dat ze haar huisvestingsprobleem had kunnen voorkomen.

Lees ook
Linda iedereen is jaloers op mijn natuurlijke uitstraling

Een rechter heeft vorige maand bevolen dat de gemeente de zaak opnieuw moet bekijken. De rechter oordeelde dat de gemeente de redenen om de urgentieverklaring te weigeren beter moest motiveren en ook het belang van het kind in overweging moest nemen.

Na deze herbeoordeling heeft de gemeente geconcludeerd dat de vrouw niet in aanmerking komt voor een urgentieverklaring op basis van de zogenaamde hardheidsclausule. De gemeente stelt dat haar situatie, hoewel verre van ideaal, niet ernstig genoeg is voor urgentie. Volgens de gemeente moet er sprake zijn van een “acuut levensbedreigend probleem” om in aanmerking te komen.

De advocaat van de vrouw zegt het besluit van de gemeente niet te begrijpen. Hij vraagt zich af wat er moet gebeuren om wel in aanmerking te komen, als alleen een levensbedreigende situatie voldoende is.

Een woordvoerder van de wethouder van Volkshuisvesting, Zita Pels, zegt dat de gemeente vanwege privacyredenen niet kan ingaan op individuele gevallen. De gemeente volgt bij de beoordeling van urgentieverzoeken het beleid van de Huisvestingsverordening. Jaarlijks zijn er veel aanvragen voor urgentie, terwijl er een tekort is aan woningen voor mensen in kwetsbare situaties.

Lees ook
Kleindochter misbruikt door opa

De advocaat heeft opnieuw beroep aangetekend tegen de afwijzing, omdat de opvangfaciliteiten die de gemeente heeft aangeboden niet geschikt zijn voor een moeder met een baby. Hij benadrukt dat ze alleen een urgentieverklaring willen, zodat ze zelf een woning kan zoeken.

Het verhaal van de vrouw heeft tot veel beroering geleid. Na media-aandacht hebben tientallen mensen hulp en onderdak aangeboden. De kwestie wordt ook besproken in de lokale en landelijke politiek, waar raadsvragen zijn gesteld en de ChristenUnie opheldering heeft gevraagd aan demissionair minister Hugo de Jonge en demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen.

Drachtige ree doodgebeten door hond

Dramatisch incident bij SC Rheden: jeugdspeler wordt onwel op het veld en overlijdt in ziekenhuis