Een lawaaierige buur is voor niemand ideaal, maar wat als je buurvrouw buitengewoon opdringerig blijkt te zijn als het om geluid gaat?
Anna (35) woont al vijf jaar naast haar buurvrouw, een oudere dame van 65, en de verstandhouding tussen hen was aanvankelijk redelijk neutraal.
Hoewel ze geen hechte band hadden, begroetten ze elkaar beleefd en maakten soms een praatje over het weer. Dit alles veranderde echter drastisch na de geboorte van Anna’s oudste dochter, drie jaar geleden, toen klachten van de buurvrouw hun intrede deden.
De huilende baby
In Anna’s ogen was haar dochter geen bijzonder lastige baby. Zoals elke pasgeborene huilde ze af en toe, maar niet buitensporig. Slechts een week nadat Anna uit het ziekenhuis was teruggekeerd na de bevalling, stond de buurvrouw voor het eerst op de stoep.
Blijkbaar grensde haar slaapkamer aan de babykamer van Anna’s dochter en had ze enorm veel last van het ‘gejank’, zoals ze het omschreef.
In een poging om de vrede te bewaren, besloten Anna en haar man om het wiegje naar hun eigen slaapkamer te verplaatsen, althans tot hun dochter wat ouder was. Maar het bleek al snel dat de buurvrouw niet snel tevreden was…
Wekelijkse klachten
Vanaf dat moment leek de buurvrouw wekelijks langs te komen om te ‘buurten’. Er was altijd wel iets waar ze zich aan stoorde. Soms was het een huilende baby, dan weer te veel lawaai op de trap, en laten we het niet eens hebben over die ene keer per jaar dat ze een verjaardagsfeestje vierden.
Anna en haar man lieten haar vooral praten, beseffend dat ze haar toch niet tevreden konden stellen. Bovendien veroorzaakten ze echt geen buitensporige overlast. De buurvrouw leek simpelweg last te hebben van alledaagse geluiden.
Een verslechterde situatie
Dit ging zo’n drie jaar door. Onlangs beviel Anna van hun tweede kind, een jongetje, en sindsdien is de situatie geëscaleerd. De buurvrouw staat nu dagelijks woedend aan hun deur te bonken vanwege het gehuil van de baby, het lawaai van hun dochter tijdens het spelen in haar kamer of de woonkamer, of als er kraamvisite langskomt.
Een dieptepunt
Het dieptepunt kwam toen Anna letterlijk in tranen uitbarstte nadat de buurvrouw weer voor de deur verscheen om te klagen.
De vermoeidheid van de bevalling, de kraamperiode en het constante gezeur van de buurvrouw waren haar te veel geworden. Op dat moment dreigde de buurvrouw dat Anna maar beter snel kon zorgen dat ‘die kinderen’ stil werden gehouden, anders zou ze Veilig Thuis inschakelen.
Uitgeput
Anna is uitgeput door al het gedoe. Ze merkt dat ze niet meer zo gezellig is omdat ze wanhopig probeert haar driejarige dochter stil te houden. Telkens als hun zoon begint te huilen, raakt ze in paniek. Ze weet niet hoe ze de buurvrouw van hun stoep kan houden en, nog erger, hoe ze kan voorkomen dat ze plotseling Jeugdzorg inschakelt. De stress en zorgen beginnen hun tol te eisen.