in

Asielzoekers steken azc Middelburg zelf in brand: Meerdere gewonden

Ruim 280 bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) aan de Laurens Stommesweg in Middelburg moeten verkassen naar een ander opvangcentrum in het land. Het hoofdgebouw van het asielzoekerscentrum is na de brand van gisteren onbewoonbaar.

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) verwacht dat het gebouw nog weken tot een paar maanden niet te gebruiken is. “Het is nat en alle meterkasten zijn stuk”, zegt een woordvoerder. “Maar het pand is niet total loss.”

Lees ook  Gezin rouwt om overleden hond, laat deze ombouwen tot vloerkleed ter nagedachtenis

Per bus naar andere plek
Vannacht hebben ruim honderdvijftig mensen in sporthal De Sprong geslapen. De andere 130 mensen die geëvacueerd waren, hebben zelf onderdak geregeld, bij vrienden of familie. Vandaag mogen de bewoners naar het asielzoekerscentrum om hun spullen te halen. Daarna worden ze per bus naar andere plekken in het land gebracht.

Mensen die dat willen, kunnen weer terug naar Middelburg op het moment dat het gebouw hersteld is, zegt de woordvoerder. “Daar gaan we ons best voor doen.” De mensen die in het lagere gedeelte van het azc wonen, kunnen daar blijven. Dat is niet aangetast door de brand.

Lees ook  Slecht nieuws: invoer van deze coronabeperkingen aanstaande

Vierde verdieping
De brand brak gisterochtend uit op de vierde verdieping van de opvang. Het pand werd door de brandweer ontruimd en bewoners werden opgevangen in de nabijgelegen sporthal. Twee bewoners zijn aangehouden op verdenking van brandstichting.

Vastgevroren dode in ijs is vermiste Lowie van der Sluijs uit Ravenstein

Ziekenhuizen gaan patiënten weigeren: ‘Het houdt een keer op’