in

Benzineprijs bereikt hoogtepunt en ‘prijs zal blijven stijgen’

De prijs van benzine bereikt het hoogste niveau in vijf maanden, met een prijs van 2,20 euro per liter. Paul van Selms van UnitedConsumers vertelt aan Hart van Nederland dat dit voornamelijk te wijten is aan de directe relatie met de prijs van ruwe olie, wat helaas betekent dat de prijzen naar verwachting verder zullen stijgen.

Lees ook
Ali (23) vertelt: “Ik zoek een man maar hij moet minstens 1 miljoen hebben”

“Er is momenteel een wereldwijd tekort aan olieraffinaderijen, wat ongebruikelijk is. Vooral in de Verenigde Staten wordt er momenteel veel onderhoud uitgevoerd aan verschillende raffinaderijen. Dit, in combinatie met toenemende onrust wereldwijd, resulteert in een voortdurende stijging van de prijs van ruwe olie, die naar verwachting nog een tijdje zal aanhouden,” aldus Van Selms.

De langdurige en escalerende conflicten in Oekraïne en Israël spelen een grote rol in de prijsstijging van ruwe olie. “Oekraïne richt zich steeds meer op Russische raffinaderijen als doelwit voor tegenaanvallen. De oorlog tussen Israël en Gaza heeft geleid tot aanvallen op olietankers op zee door de Houthi’s. Aangezien er voorlopig geen einde lijkt te komen aan deze conflicten, wordt verdere prijsstijging verwacht.”

Lees ook
Artsen vertellen zwangere vrouw dat ze te jong is voor ongeneeslijke ziekte – weken later is haar leven kapot

De prijs van diesel is ook afhankelijk van de prijs van ruwe olie. “Hoewel er kleine verschillen zijn tussen diesel- en benzineprijzen, is de dieselprijs de afgelopen tijd duidelijk gestegen. De adviesprijs voor diesel is met ongeveer 10 cent per liter gestegen tot 1,968 euro.”

Jongen (13) dood aangetroffen in diepvriezer

Familie vermiste Yoran komt met update over Yoran