in

Bereid je voor: Dit zomerse weer wordt heter dan ooit

De vraag die vaak opduikt is: ‘Hoe zal de zomer dit jaar zijn?’ Hierbij gaat de interesse natuurlijk uit naar het weer. Al is het onmogelijk om met absolute zekerheid te voorspellen.

Toch proberen meteorologen inzicht te geven in toekomstige weersomstandigheden. De vraag of het een warme of natte zomer wordt, kan momenteel voorzichtig met ‘ja’ beantwoord worden. Dat er vandaag onweer zal plaatsvinden, staat vast.

Weerexperts van Weeronline voorspellen een warme, maar onvoorspelbare zomer. Dit zou kunnen betekenen dat slapen lastig wordt tijdens de echt hete dagen. Over het algemeen slapen mensen minder in de zomermaanden, zoals je in dit artikel kunt lezen.

Lees ook
Hoogbejaarde vrouw dood in woning aangetroffen

Ondanks dat het natte voorjaarsweer minder wordt, blijft de zomer onvoorspelbaar met een verhoogde kans op warme dagen, maar ook frequent voorkomende regen- en onweersbuien, volgens analyses van seizoensmodellen door Weeronline.

Voorbehoud
Zoals we niet alles voor waar aannemen van Metro, zo plaatst ook Weeronline een belangrijke noot bij deze voorspellingen. Jaco van Wezel merkt op: “Seizoensmodellen zijn beperkt betrouwbaar.”

Het weer is per definitie veranderlijk. “Voorspellingen voor een maand of een seizoen kloppen ongeveer 60 procent van de tijd, terwijl de vijfdaagse weersvoorspellingen 90 procent van de tijd accuraat zijn.”

Lees ook
Sylvana Simons wil het woord ‘Kerst’ verbieden

De voorspelling voor de eerste zomermaand is doorgaans nauwkeuriger dan die voor de derde maand. Van Wezel benadrukt: “Seizoensmodellen bieden slechts een algemene indicatie van trends in luchtdruk, temperatuur en neerslag op maandbasis.

Ook in een gemiddeld warme maand kunnen koele periodes voorkomen, en vice versa.” Het blijft uitdagend om specifieke voorspellingen te doen voor de zomer.

Echter de verwachting is dat we te maken krijgen met zowel warmte als onvoorspelbare weersomstandigheden. Regen- en onweersbuien zullen waarschijnlijk niet uitblijven, ondanks een grotere kans op hogere temperaturen.

Zoals altijd is het weer onvoorspelbaar en zullen we het moeten accepteren zoals het komt. Wat denk jij dat het wordt? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.

Hilda (82): “Mijn kleinkinderen willen niet op bezoek, ik ruik naar oude mensen”

Jongen (13) wordt door man (57) verkracht in ruil voor vape