in

Contant geld pinnen niet meer gratis: dit ga je per opname aftikken

Anno 2024 zijn er steeds minder mensen die met contant geld afrekenen. Betalen met munt- en briefgeld is tegenwoordig een stuk minder populair dan afrekenen met een pinpas of met je smartphone. Dit omdat die laatste twee opties simpelweg eenvoudiger en sneller zijn.

Contant geld
Wat veel mensen wellicht wel weten maar niet echt bij stilstaan, is dat pinnen letterlijk geld kost. Wist jij dat een bank aan je verdient als jij geld opneemt?

Volgens onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Betaalvereniging Nederland wordt er nog slechts in 20 procent van alle betalingen afgerekend met brief- en muntgeld. Dat betekent dat dat 80 procent digitaal wordt afgerekend.

Lees ook
Kind door wolf van achter gegrepen

Extra kosten
Vroeger, toen alles volgens veel mensen nog beter was, kon je naar hartenlust cash geld opnemen. Inmiddels is dat wel anders.

Banken zijn ervan op de hoogte dat steeds meer betalingen digitaal gebeuren. Sommige banken berekenen nu zelfs kosten als jij flappen uit de muur haalt. Ook zijn er banken die een limiet hebben ingevoerd. Kom je boven die limiet uit, dan moet je flink betalen.

Elke bank hanteert andere voorwaarden met betrekking tot de kosten van geld opnemen. Bij de ABN AMRO is het bijvoorbeeld zo dat je tot 17.500 euro per jaar gratis mag opnemen. Daarna kost het vijf euro per opname, waarbij ook nog 0,5 procent van het opnamebedrag komt.

Lees ook
Ophef om huwelijk tussen priester (63) en meisje (12): ’Mensen begrijpen onze tradities niet’

Als je klant bent bij Rabobank, kun je alleen kostenloos geld opnemen bij een geldmaat. Wanneer je dat bij een andere pinautomaat doet, betaal je 0,75 cent per transactie.

Zit je toevallig bij de ING Bank? Contante opnames zijn dan gratis. Het Oranjepakket waarmee je dat doet kost 3,65 euro per maand.

Maar nu komt de truc, want als jij een ING Oranjepakket met ‘korting’ hebt, moet je 0,80 eurocent per opname betalen. Wanneer jij regelmatig pint, word je dus flink bij de neus genomen.

Andere banken
Op het moment van schrijven brengen SNS Bank, ASB Bank en de Regiobank nog niets in rekening voor het opnemen van cash geld. Met de nadruk op ‘nog’, want het zou zomaar kunnen dat hier binnenkort verandering in komt.

Poepluiers verschonen én goud winnen: Parijs maakt het mogelijk voor olympische moeders

Lisa: “Ik wil geen lelijke mannen meet daten, daar ben ik te knap voor”