in

Desteny (13) sprong van de achttiende verdieping na verspreiding intieme video

De dertienjarige dochter van Samantha maakt op 13 januari een eind aan haar leven door in Zuidoost van een flat te springen. Aanleiding is een filmpje dat rondgaat op sociale media met beelden van seksuele handelingen van haar dochter. Samantha hoopt dat door het delen van haar verhaal online shaming stopt. “We moeten echt beter kijken naar sociale media, daar zit het probleem.”

Samantha is ondertussen verhuisd, omdat ze niet meer thuis wilde wonen, en vertelt aan AT5 haar verhaal. Samantha: “Als ik naar haar foto’s kijk en haar zo levendig zie, kan ik niet begrijpen wat er is gebeurd.”

Lees ook
Vrouw zwaargewond nadat winkelwagen op haar wordt gegooid vanaf loopbrug

Het verhaal van Desteny staat niet op zichzelf; veel meer Amsterdamse jongeren worden met expliciete beelden onder druk gezet. AT5 en De Balie onderzoeken de komende maanden de gevolgen, die vaak onzichtbaar blijven.

Desteny, de dochter van Samantha, doet het goed op school waar ze tweetalig onderwijs volgt. Net als veel leeftijdsgenoten zit ze op sociale media zoals TikTok. Ze danst graag, maar op een onschuldig dansfilmpje krijgt ze heftige reacties.

Haar moeder gaat met haar in gesprek over de mogelijke gevolgen van dit soort filmpjes online plaatsen en de reacties die het kan oproepen. Later zal Samantha erachter komen dat er ook een veel explicietere video van haar dochter rondgaat op sociale media. Wel maakt ze zich sinds november zorgen over haar.

Lees ook
Bouwvakkers vallen van steiger: zeker vijf doden

“Ze was heel moe, schoolresultaten gingen achteruit, ik dacht dat het gewoon de puberteit was.” Op een gegeven moment komt het filmpje ook bij Samantha terecht. Het is een video van haar dochter die seksuele handelingen verricht met twee jongens. Het filmpje is ongewenst verspreid, waarna het slachtoffer besluit om een einde te maken aan haar leven. Drie weken voor haar veertiende verjaardag kwam er een ruw einde aan het leven van Desteny. Het meisje sprong op 13 januari 2021 van de achttiende verdieping van flat Kraaiennest in de Amsterdamse Bijlmer

Bouwvakkers vallen van steiger: zeker vijf doden

Alfi (59) bijna doodgeslagen omdat hij een jongen aansprak