in

Eritrese vluchtelinge (30) met baby weigert woning in Heerhugowaard: te klein en te onveilig

HEERHUGOWAARD – Een Eritrese vluchtelinge (30) heeft besloten niet in een woning in Heerhugowaard te trekken. Normaal mogen vluchtelingen die dat doen niet meer in een asielzoekerscentrum blijven, maar dat is hier vooralsnog niet het geval. Eerst zal worden beoordeeld of de veiligheid van haar baby niet in het geding komt. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

De vrouw kreeg in de zomer van 2023 een woning aangeboden in Heerhugowaard. Dat ging over een appartement van 51 vierkante meter met woonkamer, twee slaapkamers en een open keuken. Ook zaten er een tuin en een berging bij.

Lees ook
Gezocht: Scouting zoekt grote eter voor wereldrecord frikandel van 7,5 meter!

Het appartement is in de buurt van Heemskerk, waar de vader van haar kindje woont. Dat was een van de wensen van de vrouw.

Onveilig
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vond het appartement passen bij de Eritrese, maar daar dacht ze zelf anders over. Zij vond de woning te klein en de open keuken te onveilig voor haar baby.

Meerdere keren is haar verteld wat de gevolgen van de afwijzing zouden zijn. Ze zou haar plek in het azc verliezen, maar ook de hulp en begeleiding van het COA zou stoppen, inclusief het geld en de zorgverzekering die zij ontving. Toch bleef de vrouw bij haar besluit om de woning weigeren.

Lees ook
Katja: "Ik wil minstens 15 keer per week van bil gaan"

De vrouw zit met haar zoontje van acht maanden nog steeds in het asielzoekerscentrum (azc) in Luttelgeest.

Rechter
Het COA is naar de rechter gestapt om de vrouw weg te kunnen sturen. Tijdens de rechtszaak liet de vrouw weten toch spijt te hebben van haar beslissing. Het COA mag van de rechter de vrouw alleen wegsturen als het kind daardoor niet in een noodsituatie belandt.

Jan (74) slaapt al jaar in zijn auto in Almelo: ‘Dit trek ik niet langer.’

Maak de borst maar nat: Zomer 2024 mogelijk warmste van de eeuw