in

Europa wil de zon blokkeren om klimaatverandering te stoppen: ‘Anders sterven we snel uit’

De Europese Unie sluit zich aan bij onderzoek naar alternatieve opties om de klimaatverandering tegen te gaan. Een van die alternatieven: aerosolen, kleine deeltjes in de lucht om zonlicht te weerkaatsen. Met andere woorden: de zon blokkeren.

Europa wil dus misschien de atmosfeer gaan aanpassen om de zon te blokkeren. “Deze technologieën introduceren nieuwe risico’s voor mensen en ecosystemen, terwijl ze ook de machtsongelijkheid tussen naties kunnen vergroten, conflicten kunnen aanwakkeren en een groot aantal ethische, juridische, bestuurlijke en politieke kwesties kunnen opwerpen”, meldt Bloomberg.

Lees ook
Ledematen van Cindy geamputeerd na septische shock: 'Ik was niet boos'

Europa wil een regelgevend kader maken op internationaal vlak. “De EU zal internationale inspanningen ondersteunen om de risico’s en onzekerheden van klimaatinterventies, waaronder de wijziging van zonnestraling, uitgebreid beoordelen.”

Het betreft onder meer stratosferische aerosolinjectie. Dit is een techniek waarbij aerosolen in de atmosfeer worden losgelaten om het zonlicht te weerkaatsen.

Critici wijzen op de mogelijke bijwerkingen. De regenpatronen zouden hierdoor aangetast worden, met grote schade voor bepaalde zones. Sommige experts pleiten zelfs voor een verbod op deze techniek.

Lees ook
Jutta Leerdam scheurt uit haar broek in de gym

Verschillende miljardairs spelen ernstig met het idee. Zo ook Amazon oprichter Jeff Bezos. Zij maken computermodellen om de gevolgen te onderzoeken.

De technologie wordt zelfs al volop getest. Bill Gates investeerde in 2021 in een experiment waarbij krijtpoeder wordt losgelaten in de atmosfeer. Zo wilden ze kijken of het zonlicht op die plaats gedempt kon worden.

Het project werd toen afgelast omdat uitgerekend milieuactivisten de alarmbel luidden. Nu ligt het project dus opnieuw op tafel.

Jonge vrouw 15 jaar vastgehouden op erf als huisslaaf

Bijna niemand weet het… Wie mag er als eerste 1, 2 of 3?