in

Gescheurd geld? Mag dit geweigerd worden als je ermee wilt betalen?

Je loopt een winkel in, haalt je portemonnee tevoorschijn en je hart slaat een beetje over. Dat briefje van 20 euro dat je net uit je zak haalde, lijkt wel gescheurd! Terwijl de rij achter je ongeduldig begint te worden, vraag je je af: Mag ik hiermee betalen?

Contant betalen blijft langer dan je denkt
Ondanks dat pinnen en contactloos betalen steeds populairder worden, lijkt het contante geld nog lang niet verdwenen. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde vorig jaar nog voor de afname van cash-betalingen in winkels.

Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat maar vier procent van de mensen in 2022 een ‘pin-only’ bordje tegenkwam. Het mag duidelijk zijn: contant betalen is nog springlevend. En dat is maar goed ook, want soms wil je gewoon even dat ouderwetse briefje of muntstuk gebruiken.

Lees ook
Robin en Davonny wisselen van geslacht en proberen nu zwanger te worden

Wat doe je met gescheurd geld? Dit zijn de regels
En dan het spannende moment: je hebt beschadigd geld in je handen. Wat nu? Goed nieuws! Volgens de Rijksoverheid mag je met beschadigde biljetten betalen, zolang meer dan de helft van het biljet nog intact is.

Dit voorkomt natuurlijk dat je een briefje zou kunnen scheuren en op twee plekken uitgeven. Vooral de kleinere biljetten van 5, 10 en 20 euro zijn hier kwetsbaar voor. Ze gaan vaker van hand tot hand, wat betekent dat ze sneller slijten of scheuren. Munten? Die zijn over het algemeen wat robuuster, maar ook die kunnen beschadigd raken.

Het idee dat je je gescheurde briefje misschien niet kwijt kunt, voelt ongemakkelijk. Maar wees niet bang, je hebt nog opties!

Wat als een winkelier je geld weigert?
Je staat in de rij, klaar om te betalen, maar de kassamedewerker kijkt naar je gescheurde biljet en schudt langzaam het hoofd. “Sorry, we nemen geen beschadigd geld aan.” Dit kan een kleine nachtmerrie zijn, maar je hebt meer rechten dan je denkt.

Hoewel winkeliers inderdaad mogen weigeren om beschadigd geld aan te nemen, kun je er altijd voor kiezen om het ergens anders te proberen. En als het echt niet lukt? Dan biedt De Nederlandsche Bank uitkomst.

Lees ook
Vrouw twijfelt over relatie met zelfgemaakte pop Marcelo: “Hij is vreemdgegaan”

De Nederlandsche Bank redt de dag
Als je gescheurde briefje overal wordt geweigerd, kun je altijd nog naar het kantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) stappen. Zij nemen beschadigde biljetten altijd aan, zelfs als ze maar een klein scheurtje hebben.

Alles wat je nodig hebt, is een geldig identiteitsbewijs of een kopie daarvan, plus een ingevuld formulier. Is het biljet zo erg beschadigd dat er minder dan de helft over is? Dan is er nog hoop! Als je kunt bewijzen dat het ontbrekende deel is vernietigd, krijg je misschien alsnog je geld terug. Het is alsof je briefje van 20 een tweede kans krijgt in het leven.

Dus, als je ooit met gescheurd geld in je handen staat, raak niet in paniek. De regels zijn verrassend soepel en in jouw voordeel geschreven. Het is niet het einde van de wereld, maar gewoon een klein obstakel op je weg naar een geslaagde transactie.

Steenrijk, Straatarm van de buis gehaald: Dit is er nu ontdekt

“Als moeder ben ik trots op hoe ik eruit zie, met mijn lichaam dat voor 100% bedekt is met inkt”