in

GHB-drama Heerenveen: Lisette 29 overleden door drug in drinken

De rechtbank in Leeuwarden heeft twee personen schuldig verklaard van dood door schuld. Zij hebben volgens de rechtbank bijgedragen aan de dood van de 29-jarige Lisette. Zij kwam eind 2021 om het leven nadat ze uit een flesje water had gedronken waar GHB in bleek te zitten. Lisette wist niet dat de drug in het flesje zat.

De 49-jarige Bernhard H. is veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur, de 29-jarige Sylvia de V. krijgt geen straf opgelegd. Het tweetal belde pas 2,5 uur nadat Lisette bewusteloos werd aangetroffen een ambulance. De V. was een goede vriendin van Lisette en heeft eerder verklaard de situatie verkeerd te hebben ingeschat. Haar eigen drank- en drugsgebruik had die avond invloed op haar beoordelingsvermogen, zei ze.

Lees ook
Geert Wilders: Eigen risico zorg wordt niet afgeschaft

Te laat hulp ingeschakeld
De rechter oordeelde dat het tweetal heeft ‘nagelaten tijdig medische hulp in te schakelen’. Hoewel het niet zeker is of Lisette het anders wel had overleefd, was de kans volgens de rechter groter geweest als er eerder hulp bij kwam kijken. Bovendien heeft het tweetal online gezocht naar informatie over GHB, waar ook uit naar voren kwam dat bij ‘out gaan’ na GHB-inname 112 gebeld moet worden.

H. wordt verder verweten dat hij voorkennis had van GHB, waardoor hij extra alert had moeten zijn. Hij had zich volgens de rechtbank moeten bekommeren om Lisette nadat ze niet wakker werd, maar ging in plaats daarvan naar bed. H. verklaarde eerder dat hij dacht dat Lisette haar roes moest uitslapen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had voor beiden een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist. Bij de uitspraak heeft de rechtbank rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden. Zo waren beiden niet eerder met justitie in aanraking gekomen.

Lees ook
Getrouwde piloot Tui betrapt tijdens seks met stewardess

De straf van H. viel lager uit dan de eis, omdat hij werd bedreigd en nooit zou hebben gewild dat Lisette zou overlijden. Bij vriendin De V. speelt mee dat het overlijden van Lisette ook haar verdriet heeft gedaan. Een straf opleggen noemt de rechtbank daarom ‘niet passend’.

Coma
Lisette heeft tien dagen in coma gelegen nadat ze bewusteloos werd aangetroffen, maar overleed uiteindelijk op 25 oktober 2021. Haar moeder, Jannie, vertelde eerder aan RTL Nieuws over die moeilijke dagen: “Ik heb elke dag bij haar bed gezeten. Elke keer weer met de hoop van joh, Lisette, doe wat, alsjeblieft!”

Het gemis van Lisette ‘kun je je gewoon niet voorstellen’. “Je mist die spontaniteit. Hoe ze altijd zo lekker de armen op je schouders kon leggen en zei: ‘Mam, kom op. Niet zo druk maken. Je kunt het’. Dat mis je.”

Man die medewerkster doodstak in Albert Heijn is beruchte ex-tbs’er

Patricia (90) : Ik zoek een leuke spontane jongeman