in

Harrie (60) geniet al 30 jaar van een bijstandsuitkering: ”Ik leef als een koning”

De 60-jarige Harrie Plazier noemt zichzelf trots een ‘budgetkoning’. Hij heeft al dertig jaar bewust geen werk aangenomen en leeft van een uitkering. ”Mijn vrijheid en het gebrek aan verplichtingen zijn mogelijk gemaakt door mijn uitkering,” verklaart hij.

Harrie valt op tussen degenen die een uitkering ontvangen, omdat de meeste mensen zich niet trots voelen over het feit dat ze financiële steun nodig hebben.

Velen zouden graag willen werken, maar om diverse redenen niet in staat zijn dat te doen.

Het contrast wordt scherper als er mensen zijn zoals Harrie, die op camera vertellen hoe ze bewust werken vermijden en er ook nog eens trots op zijn.

Lees ook
Vermiste Mateusz doodgevonden

In een fragment van Omroep PowNed wordt Harrie Plazier geïnterviewd.

Hij vertelt vol trots over zijn levensstijl en hoe hij al jarenlang met een bijstandsuitkering rondkomt.

“Ik leef van een bijstandsuitkering. Dat doe ik al jaren, zonder uitzondering. En ik kan zelfs sparen, want ik ontvang ook huur- en zorgtoeslagen,” vertelt hij.

“Elke maand ontvang ik iets meer dan 1.200 euro. Van dat bedrag houd ik 300 euro over voor boodschappen, wat neerkomt op 10 euro per dag.

Ik besteed minder dan 10 euro per dag aan boodschappen, meestal zo’n zes tot zeven euro.” Harrie’s dagen worden voornamelijk gevuld met eten en drinken.

Ook deelde Harrie zijn vakantieroutine voor de zomer. ”Elke dag voelt voor mij als vakantie. Ik heb geen zorgen en geen verplichtingen, en daardoor heb ik vrijheid.”

Wanneer verslaggever Mark Baanders hem vraagt of hij zich niet schuld!g voelt over het feit dat werkende Nederlanders hem financieel ondersteunen, lijkt Harrie het niet veel te deren: ”Ja, dat is dan weer het standpunt van de VVD, dat je een profiteur bent. Maar ik bekijk het niet op die manier.”

Lees ook
Man die medewerkster doodstak in Albert Heijn is beruchte ex-tbs’er

Om zijn levensstijl te ondersteunen heeft Harrie vijf regels: “Ik drink niet, r00k niet, snoep niet, g0k niet en heb geen betaalde s*ks.” Hij geeft toe dat het laatste voor hem moeilijk was.

“Dat was mijn zwakke plek. Ik deed dat uit nieuwsgierigheid en om frustratie te uiten.”

Baanders confronteert Harrie met de financiële gevolgen van zijn levensstijl: “Ik geef 1.200 euro uit op een avond.”

Harrie maant Mark om geen roofbouw op zichzelf te plegen. “Als je over dertig jaar 30 bent, zou je uitgeput kunnen zijn.”

Mark reageert: “En dan zou ik ook dertig jaar van een uitkering kunnen leven.” Harrie lacht: “Ja, haha.”

Jongetje (4) uit Haren sterft na inname van verloren methadonpil

Opnieuw enorme dreun voor Gordon