in

Hond vindt vermiste Job (91) op zijn rug in het water na 24 uur

Een kleine 24 uur lag hij in het koude water, maar Job Renssen (91) uit Zwolle is weer veilig thuis. Met dank aan politiehond Mia. “En aan mijn buurvrouw Alie, een schat van een mens.”

Hij is vrijdagavond ietwat boos het huis uitgelopen. Omdat hij zich stoorde aan het geluid van een feestje aan de overkant van de IJssel. Het geluid draagt ver en Job stoort zich eraan.

Hij gaat richting de IJssel, maar het gaat mis als hij in het moerasachtige gebied zijn evenwicht verliest en op zijn rug in het water valt. Daar wordt hij na circa 24 uur gevonden door speurhond Mia. Zelf alarm slaan zit er niet in. “Nee, een mobiele telefoon heb ik niet.”

Lees ook
Dode brandweerman gevonden in kazerne

Wilde vaart
Job Renssen werkte jarenlang op de wilde vaart. Voer de hele wereld over. Maar sinds een jaar of dertig geniet hij van zijn welverdiende pensioen. Samen met echtgenote Jacobine. Tot zij vorig jaar op 93-jarige leeftijd overlijdt. Sindsdien woont Renssen alleen, maar nog altijd zelfstandig.

‘Krasse knar’
“Het is een krasse knar hoor, onze buurman”, zegt een bewoner van de Kattenwinkelweg in de buurtschap Harculo, aan de rand van Zwolle. Maar de buurt heeft wel de stilzwijgende afspraak dat ze een oogje in het zeil houden.

En Job vindt het eigenlijk wel een prettig idee. “Mijn buurvrouw Alie komt iedere dag even bij me om de deur kijken. Echt, een schat van een mens.”

Buurvrouw Alie
Het is deze Alie die zaterdagochtend alarm slaat als blijkt dat Job niet thuis is. Waarop er meteen een Burgernetactie wordt opgestart, waarbij iedereen wordt opgeroepen uit te kijken naar een kalende man met wandelstok, gekleed in een geruit overhemd. Ook wordt er een drone ingezet.
En de buurt gaat zelf ook op onderzoek uit. “We hebben een buurt-app en een vijftal buurtbewoners is actief gaan zoeken”, zegt een buurtbewoner.

Lees ook
Jan (71) sinds zaterdag vermist, politie zoekt met helikopter en boot

Even plasje doen
Job Renssen ligt op dat moment in het water. Te wachten op hulp. Wat hij zich nog herinnert? “Ik was met de scootmobiel op pad gegaan, maar ben even gestopt om een plasje te doen. Daarbij ben ik waarschijnlijk gestruikeld en dus in het water gevallen. Totdat de politie kwam om me te redden.”
Per ambulance wordt de drenkeling overgebracht naar het ziekenhuis. Daar blijkt dat de Zwollenaar weliswaar onderkoeld is geraakt, maar verder met de schrik is vrijgekomen.

‘Nog wat bijkomen’
Na een nacht ter observatie in het ziekenhuis te hebben gelegen, mag de Zwollenaar maandagochtend weer naar huis. “Hoe het nu met me gaat? Ik moet alleen nog een beetje bijkomen, maar verder gaat het goed met me hoor. Gelukkig maar dat ze me toch vrij snel hebben gevonden. Met dank dus aan mijn lieve buren.”

Schooldirecteur onderbreekt vakantie door alarm op school, dochter treft hem levenloos aan

Schietpartij in Groningen: 12-jarige gearresteerd na achtervolging