Dave De Kock (35), de hoofdverdachte van de moord op en ontvoering van de vierjarige Dean Verberckmoes, kreeg in de Brugse gevangenis een vertrouwensfunctie van de directie. Hij werkt er nu als zogenaamde ‘fatik’. Dat betekent dat hij allerhande klusjes doet én dat zijn celdeur veel vaker openstaat dan die van andere gedetineerden. Dat net De Kock – veroordeeld voor de dood van een kind in 2010 en verdacht van de moord op een ander begin dit jaar – dat vertrouwen krijgt, stoot heel wat medegedetineerden tegen de borst.
‘Sectiediender’ of ‘fatik’. Dat is de nieuwe functie van Dave De Kock (35) in de gevangenis van Brugge. Zo’n fatik is een vertrouwenspersoon die door de gevangenisdirectie wordt aangesteld. Meestal iemand die zich goed gedraagt dus, en zo’n beetje het hulpje van de cipiers wordt. Want een fatik verzorgt de huishoudelijke taken: koffie en eten bedelen, toiletten kuisen, de leefruimte kuisen, vuilnisbakken legen… Het klinkt misschien weinig benijdenswaardig, maar zo’n job is binnen de gevangenismuren wel gegeerd. “Omdat die gedetineerden ook een bepaalde vrijheid krijgen. Hun celdeur is niet voortdurend op slot”, klinkt het bij cipiers, schrijft HLN.
Dat net Dave De Kock zo’n vertrouwensfunctie mag uitoefenen, zit heel wat andere gedetineerden hoog. Dat horen we van verschillende bronnen. De feiten waarvoor de dertiger uit Sint-Gillis-Waas in de cel zit, zijn dan ook niet min. Hij wordt namelijk verdacht van de moord op en de ontvoering van de vierjarige Dean Verberckmoes. Het jongetje werd dood teruggevonden tussen de rotsen aan de Nederlandse kust.
Vertrokken na ruzie
De feiten dateren van begin dit jaar. Toen ging kleuter Dean even bij Dave De Kock en zijn vriendin logeren. Zijn moeder was bevriend met De Kock en moest in het ziekenhuis opgenomen worden. Maar hij bracht het jongetje niet terug zoals afgesproken. Volgens zijn vriendin was hij samen met Dean na een ruzie vertrokken. De politie bestempelde dat meteen als onrustwekkend en er werd met man en macht naar de twee gezocht.
Enkele dagen later – op maandag 17 januari – kan de politie Dave De Kock aantreffen in Meerkerk in Nederland. Ze vinden ook zijn auto, maar van Dean is op dat moment nog steeds geen spoor. De Kock is zo geïntoxiceerd, dat hij pas uren later verhoord kan worden. En dan leidt hij de speurders naar de plaats waar hij het lichaam van Dean heeft gedumpt. Tussen de rotsblokken aan de Oosterschelde in een Nederlands dorp verderop.
Het was de Nederlandse politie die Dave De Kock had opgepakt en hij weigerde aanvankelijk om aan ons land uitgeleverd te worden. Daarvoor wees hij voornamelijk naar de slechte leefomstandigheden in onze gevangenissen. En De Kock kan het weten, want hij werd eerder al veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. Die kreeg hij in 2010 omdat hij een peutertje – Miguel , het zoontje van twee jaar oud van zijn toenmalige vriendin – onmenselijk behandelde met de dood tot gevolg. Hij zat zijn straf volledig uit en werd in 2018 vrijgelaten, zonder verdere opvolging.
Beslissing van lokale directie
De Kock werd in de meest recente zaak uiteindelijk wel uitgeleverd aan ons land. Sinds maart zit hij in de gevangenis van Brugge. Hij ontkende aanvankelijk alleszins dat hij het jongetje ontvoerde of vermoordde. Opvallend dat net hij – met al zware feiten op zijn kerfstok en nu verdacht van moord op een kleuter – een gegeerde vertrouwensfunctie binnen de gevangenis kan krijgen. Bij het Gevangeniswezen wil men echter niet op individuele gevallen ingaan. “Maar de tewerkstelling van gedetineerden in huishoudelijke taken is een beslissing van de lokale directie”, geeft woordvoerster Kathleen Van de Vijver wel nog kort mee.
Het is dus de Brugse directie die De Kock tot vertrouwenspersoon ‘promoveerde’. Meer dan waarschijnlijk omdat hij zich in de gevangenis voorbeeldig gedraagt. “Het is niet omdat iemand zware feiten heeft gepleegd dat die geen fatik kan worden”, zegt een anonieme cipier. “Goed gedrag kan beloond worden met een vertrouwensfunctie, ook voor ‘zware gevallen’. Soms is het zelfs in het kader van de voorbereiding van hun terugkeer naar de maatschappij. Gedetineerden moeten zelf hun aanvraag indienen en aan bepaalde criteria voldoen. Het is dan uiteindelijk de directie die samen met de psychosociale dienst beslist.”
Opvallend: De Kock wordt ook betaald voor zijn huishoudelijke taken. Net zoals alle gedetineerden die in de gevangenis werken, anders zou er sprake zijn van dwangarbeid. Maar om veel geld gaat het niet. Een fatik verdient 180 euro per maand.