in

‘Ik handelde uit wraak’, Jamel L. bekent moord op AH-medewerkster

DEN HAAG – De man die Albert Heijn-medewerkster Antoneta Gjojka (36) doodstak, heeft uit wraak gehandeld. Dat zei hij zelf op de eerste zitting van de moordzaak. Hij werd eerder dit jaar opgepakt in een ander filiaal van de Albert Heijn, nadat hij een pak melk had geopend en opgedronken.

Daarvan werd hij later vrijgesproken.
Vlak nadat de Albert Heijn op de Turfmarkt in Den Haag op 20 juni open ging, werd Antoneta doodgestoken. Over dat moment zegt de moordverdachte: ‘Ik wilde op de dag van het delict in de Albert Heijn een blikje sinas kopen. Het schoot me ineens te binnen dat ik nog iets met hun moest regelen. Ik heb een mes gevraagd aan een medewerker. Dat mes heb ik geopend en ik liep naar de bakkerij.’

‘Ik wilde wraak nemen’, vervolgt L. ‘Onbewust was die vrouw daar op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Met dat mes heb ik het delict gepleegd.’ Jamel L. wilde vermoedelijk wraak nemen voor 14 april, de dag waarop hij werd opgepakt voor het stelen van een pak melk in het andere filiaal.

Lees ook
Harrie (60) geniet al 30 jaar van een bijstandsuitkering: ”Ik leef als een koning”

Jamel L. zal vanaf eind oktober worden onderzocht in het Pieter Baancentrum (PBC). In 2016 werd al eens tbs opgelegd aan L. voor een geweldsmisdrijf op Curaçao, maar die behandeling is nooit uitgevoerd. Een recent verzoek van het Openbaar Ministerie om L. in het Pieter Baancentrum te onderzoeken, werd afgewezen. Nu moet hij dus alsnog naar het PBC. L. zei mee te werken aan het onderzoek.

Een ooggetuige die in de winkel aanwezig was, beschreef het drama: ‘Ik hoorde ineens een paar meisjes heel hard gillen. Ik dacht eerst nog dat er een muis was, totdat een man met bloed aan zijn hand langs de rij de winkel uitliep.’ Niet veel later werd L. opgepakt op de Schedeldoekshaven op aanwijzing van de supermarktmanager die achter L. aangelopen was.

De officier van justitie besprak ook nog wat gruwelijke details van die fatale ochtend in de supermarkt. Zo werd duidelijk dat de moord op camerabeelden van het filiaal te zien is. Ook werd Antoneta gevonden met het mes nog in haar borst. Ze was geraakt in haar hart.

Lees ook
Jarige automobilist (18) omgekomen na botsing met dronken bestuurder op A12

Nog op de dag van de dodelijke steekpartij werd duidelijk dat L. een beruchte ex-tbs’er is die een lange lijst van (gewelds)misdrijven gepleegd heeft in Groot Brittannië en op Curaçao. Op het Caraïbische eiland werd hij veroordeeld tot tbs, maar omdat daar geen tbs-kliniek is en Nederland het niet wilde doen, werd hij niet behandeld. De Britse rechtbank waarschuwde dat L. nooit meer op vrije voeten zou moeten komen uit bescherming van de samenleving.

Na omzwervingen kwam L. weer in Nederland terecht en ook hier pleegde hij weer misdrijven. Medio april werd hij opgepakt voor diefstal en het bedreigen van ambtenaren in Zwijndrecht. Het OM wilde in die zaak dat L. werd opgenomen in het Pieter Baan Centrum voor observatie, maar daar ging de rechter niet in mee, waardoor L. op 9 juni, 11 dagen voor de fatale steekpartij vrij kwam.

Voorbedachte rade?
Op 21 december wordt de rechtszaak vervolgd met de volgende pro forma-zitting. Volgens de officier van justitie is het onderzoek zo goed als afgerond. Er wordt nu alleen nog op camerabeelden van de weken ervoor gekeken of L. eerder in de supermarkt rondliep. Mogelijk is er dan sprake van voorbedachte rade.

Slachtoffers filmen angstige momenten in Erasmus MC

Houthakker vindt lichaam van vermiste Marie Sophie (14)