in

“Ik werd vastgebonden terwijl Fernanda verkracht werd door zeven mannen”

De wereldreis van een vloggend koppel is vrijdag abrupt ten einde gekomen na een gewelddadige groepsverkrachting in India. De 28-jarige Fernanda werd door zeven mannen verkracht, terwijl haar 63-jarige vriend Vicente met geweld op afstand werd gehouden. “Ze bonden me vast en zetten een mes op mijn keel. Ze zeiden dat ze me gingen vermoorden”, vertelt de man aan de Spaanse krant ‘El Mundo’.

Fernanda en Vicente, een Braziliaanse en een Spanjaard, hebben hun vaste uitvalsbasis in Spanje, al reizen ze het liefst de wereld rond. De afgelopen zes jaar doorkruisten ze met hun motor maar liefst 66 landen. Hun avonturen delen ze op hun pagina ‘Vuelta al Mundo en Moto’ op Instagram en Youtube, waar ze respectievelijk 162.000 en 100.000 volgers hebben. De afgelopen maanden waren ze bezig aan een reis die hen van Afghanistan tot in Nieuw-Zeeland moest brengen. Vorige week deelden ze nog adembenemende beelden vanuit Sri Lanka, maar in India liep het grondig fout.

“We waren op weg naar de grens met Nepal, we waren India al aan het verlaten. Maar het begon donker te worden en we besloten te stoppen en te kamperen”, vertelt Vicente vanuit een hotelkamer in Dumka, een stad in het oosten van India. Daar krijgt het koppel tijdelijk onderdak van de Indiase autoriteiten, tot ze kunnen terugkeren naar Spanje. “We waren al binnen in de tent toen drie mannen op twee motoren arriveerden en begonnen te schreeuwen en stenen te gooien. Toen ik naar buiten keek, zag ik dat een van hen een dolk in zijn mouw had”, herinnert Vicente zich. Het koppel haastte zich om hun spullen bij elkaar te pakken en te vluchten, maar er bleken zich nog meer mannen rond hun tent verzameld te hebben. “Terwijl we probeerden op hen in te praten en de situatie te kalmeren, grepen drie van de mannen Fernanda vast. Ik probeerde naar haar toe te gaan, maar de andere vier begonnen me te slaan. Ik kon mezelf verdedigen totdat ze me op mijn hoofd raakten met een steen en ik op de grond viel”, vertelt Vicente. Hij werd uiteindelijk vastgebonden en in bedwang gehouden met een mes op de keel.

Lees ook
Dokter heeft harde boodschap voor Daniëlle van ’t Schip: ‘Nog zes maanden’

Drie uur gruwel
Enkele anderen sleurden Fernanda intussen het struikgewas in. Daar werd ze beurtelings verkracht door de mannen, die volgens de Spanjaard nog erg jong, sommigen zelfs minderjarig, waren. Drie uur lang duurde de gruwel. De vele smeekbedes van Vicente deden niets uit. “Op een gegeven moment legden ze een soort doek over mijn hoofd en zeiden ze dat ze mijn keel zouden doorsnijden en dat ze geen bloed wilden morsen. Ik dacht dat ze haar al hadden vermoord. Toen de mannen vertrokken, zag ik Fernanda uit de struiken komen.”

Uiteindelijk kon het koppel een lokale politiepatrouille aanklampen op de weg naast het bos waar ze van plan waren geweest te kamperen. Met behulp van Google Translate probeerde Fernanda te vertellen wat hen was overkomen.

Lees ook
Melissa vraagt of ze mooier is geworden door de 800 tatoeages: Wat vinden jullie van haar?

Vier verdachten gearresteerd
Al snel konden vier mannen gearresteerd worden, verklaarden de Indiase autoriteiten dit weekend. De getuigenis van het Spaanse koppel en DNA-bewijs kon hen linken aan het gruwelijke misdrijf. “Eén van de gearresteerden heeft de misdaad bekend en details gegeven over de verdachten die gevlucht zijn. Ze zijn allemaal tussen de 20 en 30 jaar oud,” legde Pitambar Singh Kherwar, politie-superintendent van Dumka, uit. De politie zegt verder te zoeken naar de overige verdachten. Volgens het Indiase gerecht zullen de mannen, die een levenslange gevangenisstraf riskeren, snel worden berecht.

De zaak krijgt niet alleen in India veel media-aandacht, maar ook elders wordt vol afschuw gereageerd op het nieuws. Dat Fernanda haar verhaal deelde op haar Instagrampagina, werd door de Indiase autoriteiten niet erg geapprecieerd. “De politie vroeg ons discretie en om de post te verwijderen. Ze wilden voorkomen dat er te veel ophef ontstond, maar ze zorgen heel goed voor ons, net als de Spaanse consulaire autoriteiten”, vertelt Vicente.

Internationaal toezicht
India staat op het gebied van seksueel geweld onder verscherpt internationaal toezicht na een groepsverkrachting van een studente op een bus in New Delhi in 2012 die fataal afliep. Desondanks blijft het aantal misdrijven hoog: volgens de laatste gegevens worden jaarlijks nog zowat 28.000 verkrachtingen gemeld, mogelijk maar het topje van de ijsberg.

Het Spaanse koppel hoopt nu zo snel mogelijk met hun motoren door te kunnen reizen naar Nepal, vanwaar ze met het vliegtuig terug naar Spanje zullen reizen.

Neergestoken rottweiler ondanks meerdere operaties overleden

Motorrijder rijdt in op overstekende scootmobiel: beide bestuurders overleden