in

Inbreker sterft tijdens inbraak in brillenzaak

Bij een inbraak bij brillenzaak Hoydonckx in Bocholt, vlak over de grens, is donderdagnacht een inbreker overleden. Een verpleegster die toevallig passeerde, probeerde hem nog te reanimeren. ,,Dit is heel heftig. Er is iemand in onze zaak gestorven. Dat moeten we echt wel even verwerken”, zegt één van de winkeleigenaren. Het parket en de politie zijn momenteel nog volop bezig met het identificeren van het slachtoffer. Zijn twee mede-inbrekers zijn nog op de vlucht.

De eigenaresse en haar dochter – die de zaak Hoydonckx mee runt – lagen in de nacht van donderdag op vrijdag thuis te slapen. Iets voor vier uur werden ze echter opgebeld door de alarmcentrale. De melding: een inbraak via de achterdeur. Enkele minuten later ging de telefoon van de dochter opnieuw. Deze keer was het een vriendin, die op de terugweg was van een feestje. ,,Zij passeerde langs de winkel en zag hoe twee mannen binnen recht stonden. Een derde lag op de grond. Ze wilde me waarschuwen en had ervoor al de politie gebeld”, vertelt de dochter.

Lees ook
Dramatisch ongeluk op kermis: zoon (18) van exploitant komt om het leven

De twee andere inbrekers waren opgeschrikt en lieten hun stervende compagnon achter. Het was uiteindelijk een verpleegster die er ook passeerde na een avondje stappen die zich over hem ontfermde. Met behulp van een AED-toestel dat ze verderop vond, begon de vrouw aan de reanimatie. Tot de hulpdiensten niet veel later arriveerden.

Helaas kon voor de inbreker geen hulp meer baten. De politie en het parket is nu volop bezig met het onderzoek. En daarbij moeten ze zich op verschillende zaken richten: wie is de gestorven inbreker? Hoe is hij om het leven gekomen? Waar zijn zijn anderen heen? En hoe groot was de buit?

,,De lijkschouwer is momenteel bezig. Hij probeert een doodsoorzaak te achterhalen. We hopen daar vandaag nog een antwoord op te krijgen”, klinkt het bij het parket van Limburg. ,,Momenteel weten we nog niet wie hij is. We proberen uiteraard zijn identiteit ook zo snel mogelijk te vinden.”

Zonnebrillen gestolen
De eigenaresse, haar dochter en haar zoon haastten zich vannacht ook al naar de zaak. Zij weten al dat er een aantal zonnebrillen gestolen zijn, maar hoe groot de buit precies is blijft ook voor hen onduidelijk. De winkeliers zijn heel erg aangeslagen door wat er is gebeurd. ,,Dit is heftig. Er is iemand in onze zaak gestorven. We zullen echt even tijd nodig hebben om dit te verwerken. Vandaag gaan we niet meer open en wellicht zal dat morgen ook zo zijn. Daarna moeten we weer door natuurlijk.”

Lees ook
Vermiste Sihem (18) dood gevonden

De precieze omstandigheden rond de inbraak en het overlijden van de inbreker blijven dus onduidelijk. Al lijkt het er op dat er wat dat laatste betreft geen sprake is van kwade opzet. Volgens informatie is op de camerabeelden te zien hoe de man plots in elkaar zakt. Hij probeert nog omhoog te komen, strompelt wat en valt opnieuw neer. Zijn mede-inbrekers zetten het daarna op een lopen.

Het onderzoek is nu volop bezig. De lijkschouwer en het lab zijn ter plaatse gekomen. De politie onderzoekt de camerabeelden. Ondertussen heeft een lijkwagen het lichaam van de dode inbreker opgehaald.

‘Nog iemand zien weglopen’
Buurtbewoner Juni Elisa die in het appartementscomplex ernaast woont hoorde om iets voor vier uur het alarm afgaan. ,,Ik dacht eerst dat het bij mij was. Ik keek naar de tuin en zag iemand. Onze tuinen komen allemaal op elkaar uit en toen ik met mijn autosleutel de auto ontgrendelde zodat het licht aanging, zag ik nog iemand weglopen. Dan ben ik naar voren gelopen en toen zag ik dat ze iemand aan het reanimeren waren.”

Joel (6) doodgestoken tijdens het buitenspelen

PostNL-bezorger gooit pakket over schutting en raakt konijntje Okkie: Konijn dood