in

Japanse kannibaal (73) die Nederlandse studente opat overleden

TOKIO – Een Japanse man die in 1981 een Nederlandse studente heeft opgegeten is afgelopen week overleden. Issei Sagawa, die de bijnaam „Kobe Kannibaal” had, werd 73 jaar oud.

Sagawa studeerde in 1981 net als de Nederlandse Renée Hartevelt in Parijs. Op zijn 32e verjaardag nodigde hij haar uit bij hem thuis voor een diner. Daar schoot Sagawa haar dood met een schot in de nek, verkrachtte haar en at in drie dagen verschillende delen van haar lichaam op. De kannibaal werd gearresteerd toen hij andere delen van het lichaam probeerde te dumpen in het park Bois de Boulogne.

Lees ook
Marc van der Linden na herseninfarct: Situatie nog steeds kritiek

Franse dokters oordeelden dat Sagawa niet berecht kon worden omdat hij geestesziek was. Daarom kwam hij eerst in een Franse en vanaf 1984 in een Japanse psychiatrische instelling terecht. De familie van Hartevelt wilde dat Sagawa in Japan alsnog vervolgd zou worden, „zodat deze moordenaar nooit meer vrijkomt”, maar het tegenovergestelde gebeurde. Doordat de Franse autoriteiten de zaak hadden afgesloten kregen de Japanners niet de benodigde papieren. Bovendien verklaarden experts in Tokio hem zelfs gezond en zeiden dat hij een „karakterafwijking” had. Sagawa kwam op vrije voeten.

Nooit spijt getoond
De kannibaal werd een bekendheid in Japan en maakte geen geheim van zijn misdaad. Hij schreef onder meer een boek waarin hij de gruwelijkheden tot in detail beschrijft. Sagawa heeft vele interviews gegeven door de jaren heen, maar nooit iets van spijt getoond. Hij zei over het opeten van Hartevelt dat het een „uiting van liefde” was. „Ik wilde in mij het bestaan voelen van een persoon van wie ik hou.”

Lees ook
Jim (15) doodgereden door taxi

Sagawa schilderde later naakte vrouwen, verscheen in een pornografische film en tekende een manga-stripboek dat zijn misdaad grafisch toonde. Het nummer ’Too Much Blood’ van de Rolling Stones is op zijn verhaal gebaseerd en in 2017 is nog een documentaire over hem gemaakt. De laatste jaren was hij ziek en zat in een rolstoel. Sagawa stierf aan een longontsteking.

Moeder (44) neergeschoten door zoon (10) omdat hij geen vr-bril kreeg

Meisje (13) liep weg van huis en werd ’s nachts verkracht in park