in

Jonge vrouw 15 jaar vastgehouden op erf als huisslaaf

Een 53-jarige vrouw is op dinsdag 27 juni aangehouden door de Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie op verdenking van mensenhandel (arbeidsuitbuiting). De vrouw werd aangehouden in haar woonplaats Kamerik (provincie Utrecht). Het onderzoek staat onder gezag van het Functioneel Parket. Bij de inzet waren ruim 40 mensen betrokken, onder andere van de Arbeidsinspectie, de Politie, hulpverlening en gemeente.

De verdenking is dat de verdachte een vrouw in de periode november 2008 tot heden heeft uitgebuit. Deze uitbuiting bestond eruit dat zij jarenlang verplicht werkzaamheden op het bedrijf van de vrouw heeft moeten verrichten zonder daarvoor betaald te worden. Er was sprake van lange werkdagen en inperkingen van de persoonlijke vrijheid. De vrouw werd bovendien door de verdachte onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest op het terrein van het bedrijf van verdachte. De stacaravan waarin het slachtoffer verbleef was niet brandveilig, zodat het College van B&W van Woerden heeft besloten de stacaravan per direct te sluiten.

Lees ook
Man gebruikt egels als voetbal

De woning van de verdachte en 2 andere panden op het terrein in Kamerik zijn doorzocht. Daarbij zijn onder meer administratie, laptops en tablets in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op een geldbedrag.

Het onderzoek naar de aard en omvang van de uitbuiting is nog in volle gang.

Lees ook
Ambulancemedewerkster naar fatale crash eigen dochter: 'Herkende haar pas later'

Arbeidsuitbuiting
Wat in de volksmond uitbuiting wordt genoemd, kan onder bepaalde omstandigheden, een vorm van mensenhandel in de zin van het strafrecht opleveren. Dit is bijvoorbeeld het geval als er sprake is van het onder dwang moeten verrichten van arbeid of diensten. Mensenhandel is een misdrijf tegen de persoonlijke vrijheid en maakt inbreuk op fundamentele mensenrechten. Het is strafbaar gesteld in artikel 273f van het Wetboek van Strafrecht. Op mensenhandel staat een gevangenisstraf van 12 jaar, en zelfs levenslang als de mensenhandel de dood ten gevolge heeft. Deze strafdreiging benadrukt dat het gaat om een zeer ernstig strafbaar feit.

Alle signalen van mensenhandel/arbeidsuitbuiting worden door de Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie opgepakt.

Anneke (88) voelt zich eenzaam tijdens kerst: “Niemand heeft nog tijd voor mij”

Europa wil de zon blokkeren om klimaatverandering te stoppen: ‘Anders sterven we snel uit’