in

Kat vast in wildklemmen, poot geamputeerd: ‘Misselijkmakend’

Marieke van den Engel is woedend. Haar kat Ollie raakte afgelopen weekend zwaargewond toen hij in het Noord-Hollandse Petten vast kwam te zitten in twee wildklemmen. Een van zijn poten was er zo slecht aan toe dat die geamputeerd moest worden. Ook meerdere vogels werden slachtoffer. “Je moet wel ziek in je hoofd zijn, wil je dit doen.”

Toen Ollie zich zaterdagavond niet liet zien, gingen er bij Marieke alarmbellen rinkelen. “Normaal komt hij altijd meteen aanrennen als ik zijn naam roep of met brokjes schud”, vertelt ze aan Editie NL.

Zondagochtend is ze hem gaan zoeken. Toen ze in haar wijk langs het water liep en Ollies naam schreeuwde, kreeg ze antwoord. “Ik hoorde hem mauwen, maar kon nog niet zien waar hij zat. Elke keer als ik hem riep reageerde hij, dus zo lukte het om steeds dichterbij te komen.” Marieke had inmiddels een vermoeden dat het goed mis was. “Normaal gesproken zou hij allang naar me toe zijn gekomen.”

Lees ook
Neergestoken rottweiler ondanks meerdere operaties overleden

Vast in klemmen
Diep weggestopt tussen de takken en prikkelbosjes trof ze haar kat aan op de grond. “Ik dacht eerst dat hij was gevallen en zijn pootje had gebroken, maar toen zag ik ineens een grote klem om zijn rechter voorpoot. Ik werd misselijk toen ik ernaar keek. Zijn voetje stond helemaal scheef”, vertelt ze vol afschuw.

En daar bleef het niet bij: een van zijn achterpoten zat vast in een andere klem. “Ik kreeg die klemmen zelf niet los dus heb in paniek mensen gebeld om met gereedschap naar me toe te komen.” Door ijzerdraden los te draaien lukte het haar om Ollie met klemmen en al op te pakken. “Even later heeft een vriend met gereedschap de klemmen opengeduwd.”

Boven de klemmen hing een groot net waar ook allemaal vogels in waren blijven steken. “Dat was ontzettend wreed om te zien. Ik denk dat er zeven of acht in hingen. Mijn Ollie is natuurlijk op die vogels afgerend.”

Eenmaal bij de dierenarts is Ollie – die anderhalf jaar oud is – onder narcose gebracht. “Zijn botten waren nog heel, maar zijn voorpootje was al helemaal koud. Die moest geamputeerd worden.” De achterpoot die klem had gezeten was nog wel warm en kreeg het voordeel van de twijfel. “Gelukkig maar, want een kat met twee poten heeft geen leven meer.”

Lees ook
Wandelaar laat honden kudde schapen aanvallen

Inmiddels is de kat weer thuis. “Hij is heel erg aanhankelijk. Ollie probeert nu te lopen op drie poten. En hij heeft een kap om zijn kop omdat hij niet bij de hechtingen en het achterpootje mag komen. Om de pijn te verzachten krijgt hij pijnstillers.”

Marieke kan er nog steeds niet over uit wat er is gebeurd. “Hoe ziek ben je in je hoofd als je dit kunt verzinnen? Ik wist dat er rare mensen op de wereld waren, maar dit is absurd. Ik snap ook nog steeds niet wat het doel van de dader was. Wilde hij vogels vangen? Katten lokken?”

Net verwijderd
Ze is die zondag nog teruggegaan naar de plek waar het is gebeurd. “Vier vogels heb ik kunnen bevrijden, met de rest lukte dat al niet meer. Ik heb het net helemaal kapot geknipt, zodat er geen nieuwe vogels in verstrikt raken.”

Familiemoord in Weilheim: 4 doden in een tuin en park gevonden

‘Dave Roelvink bekeert zich mogelijk tot islam’