in

Katie (22) verloor haar gezicht na een zelfmoordpoging, zó ziet ze er 4 jaar later uit

Katie Stubblefield is pas 22 jaar, maar heeft al het nodige meegemaakt. De Amerikaanse vrouw deed op haar achttiende een zelfmoordpoging, waarna ze haar gezicht ‘verloor’. Een paar jaar later onderging de vrouw als jongste persoon ooit een gezichtstransplantatie.

In het septembernummer van National Geographic is binnenkort haar indrukwekkende verhaal te lezen. Op Instagram heeft het blad al een aantal sneak peeks van het interview gedeeld.

Relatie verbroken
De 22-jarige Katie raakte op haar achttiende ernstig verminkt na een zelfmoordpoging met een geweer.

Het meisje had een moeilijk jaar achter de rug: zowel haar appendix als galblaas waren in een periode van een paar maanden verwijderd, iets waar Katie het moeilijk mee had.

Lees ook
Tamara bouwde een zandzwembad in haar achtertuin voor maar 100 euro!

Toen haar vriendje het niet veel later uitmaakte, knapte er iets bij Katie. Ze pakte het geweer van haar broer en schoot zichzelf door het hoofd.

Gezichtstransplantatie
De zelfmoordpoging mislukte, en Katie ging een lange revalidatieperiode tegemoet. Ze kwam op een wachtlijst terecht voor een gezichtstransplantatie en na drie jaar kreeg ze het verlossende telefoontje: de omgekomen Adrea Schneider had haar gezicht opgegeven voor donatie, wat betekende dat Katie zich klaar kon maken voor een transplantatie.

Indrukwekkende transformatie
De operatie duurde maar liefst 31 uur, gevolgd door een zwaar revalidatieproces. Fotografe Lynn Johnson legde de heftige operatie vast:

Op hun Instagram Stories deelt National Geographic foto’s van voor en ná het incident:

Volledig nieuw gezicht
Tijdens de operatie werd eerst Katie’s verminkte gezicht door een team van artsen verwijderd, waarna haar nieuwe gezicht getransplanteerd werd.

Lees ook
Bewezen: nu al je kerstversiering ophangen maakt je gelukkiger

De artsen waren in eerste instantie van plan om het gezicht gedeeltelijk te vervangen, maar later beseften ze dat Katie er met een volledige gezichtstransplantatie beter uit zou zien.

Katie kreeg nieuwe oogkassen, oogleden, tanden, zenuwen, gezichtsspieren, wangen, een nieuw voorhoofd, neus, bovenkaak, onderkaak én kin.

“Meer dan medisch wonder’’
Fotografe Maggie Steber, die een groot deel van haar transformatie vastlegde, hoopt dat Katie’s verhaal mensen aan het denken zet.

“Het gaat er niet om hoe je eruit ziet, het gaat om je geest. Je gezicht is een kaart van jouw leven. Dit is veel meer dan een medisch wonder.’’

Het is inmiddels al veertien maanden geleden dat Katie de gezichtstransplantatie onderging. Ze maakt het goed en probeert haar leven zo normaal mogelijk te leven.

Katie voor de zelfmoordpoging en na de gezichtstransplantatie:

Arts verpest operatie volledig- Kimberly moet voortaan poepen via vagijn

Emma (25) eet 20 sponzen per dag. “Sommigen gaan een steak uit eten, ik zou eerder voor een spons gaan.”