Een schooluitje van groep 3 van een basisschool in Den Haag heeft voor ophef gezorgd onder ouders van leerlingen, nadat kinderen wormen voorgeschoteld kregen in het Museon museum. Het incident heeft discussies over wereldbeelden, geloofsovertuigingen en de rol van scholen bij het introduceren van ongewone voedingsmiddelen aan jonge kinderen aangewakkerd.
De 6-jarige kinderen bezochten het Museon, waar ze deelnamen aan een expeditie gericht op de aarde, de mens en een duurzame toekomst. Tegen het einde van de expeditie werden de kinderen aangemoedigd om buffalowormen te proeven, een snack van ongeveer 0,5 tot 1 centimeter groot. Dit leidde tot verontwaardiging bij sommige ouders, die aangaven dat het eten van insecten niet strookt met hun wereldbeeld en geloofsovertuiging.
De ouders uitten bezwaren op basis van gezondheid en religie, aangezien sommige religies het consumeren van insecten verbieden. Ze beschuldigden het museum ervan om hun kinderen te stimuleren om de wormen te eten, verwijzend naar een recept dat de kinderen meekregen voor het maken van chocolademuffins met appel en buffalowormen.
In reactie hierop benadrukte een woordvoerder van het Museon dat er geen sprake was van aanmoediging. Het museum stelde dat het proeven van de insecten volledig vrijwillig was en dat er geen oordeel werd geveld over de keuze van de kinderen.
Museon verdedigde de educatieve waarde van deze ervaring en benadrukte dat het deel uitmaakt van hun missie om bezoekers in contact te brengen met nieuwe ideeën en ervaringen. Ze wezen erop dat wereldwijd ongeveer 2 miljard mensen regelmatig insecten eten en benadrukten het belang van het verruimen van de horizon van kinderen over wat als voedsel wordt beschouwd.
Het museum plaatst de verantwoordelijkheid voor het uitje bij de school en benadrukt dat de ouders hun bezwaren bij de school moeten uiten, omdat zij het uitje hebben geboekt, begeleid en betaald.