in

Leraar zoent meisje ‘per ongeluk’: ‘Met poten van leerling afblijven’

DEN HAAG – Een 30-jarige docent uit Wassenaar is veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur waarvan de helft voorwaardelijk voor een kus op de mond van een 15-jarige leerlinge. Hij gaf de zoen na een les, toen alle andere leerlingen het lokaal al uit waren. Volgens de man wilde hij haar alleen knuffelen en kwamen ze daarbij per ongeluk met hun lippen tegen elkaar, maar dat gelooft de rechtbank niet.

Het incident gebeurde in 2022 op een middelbare school in Den Haag. Volgens de docent had de leerlinge hem in de maanden daarvoor verteld over problemen die ze zou hebben, onder andere ruzie met haar ouders. Ze zou ook zijn verkracht en worden gestalkt. Hij wilde haar steunen, zo verklaarde hij later bij de politie.

Dat leidde tot intensieve chatberichten via Instagram, waarin de leraar dingen schreef als ‘ik ben verliefd op je, je bent het belangrijkste in mijn leven’ en ‘ik wil dat je je speciaal voelt elke seconde dat je bij me bent’. Bij de politie verklaarde hij later dat zijn verhouding tot het meisje gezien moet worden als een broer-zus-relatie. De officier van justitie zei daarover: ‘Als je dit naar je zus stuurt zou dat niet echt gezond zijn.’

‘Verzonnen problemen’
De advocaat van de verdachte Carolien Noorduyn, zei dat haar cliënt de grenzen van het betamelijke ver heeft overschreden, maar dat het meisje hem ook heeft aangemoedigd om te blijven schrijven. Ook dreigde ze zelfmoord te plegen als de leraar iets zou doorvertellen van haar problemen thuis. Later bleek dat de problemen helemaal niet bestonden.

Lees ook
Vermiste man (68) dood aangetroffen

Volgens de verdachte, die op staande voet werd ontslagen door de school, had hij de dag dat het gebeurde de indruk dat het meisje ‘er helemaal doorheen zat’. Ze had in de chat aangegeven dat ze behoefte had aan een knuffel, waarop hij in de klas zei ‘dat het nu wel even kon’. Daarbij volgde ook de zoen, volgens de docent dus per ongeluk. De volgende dag belde hij haar op om daar zijn excuses voor aan te bieden.

‘Afblijven’
Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft niet dat het een ongelukkige samenloop van omstandigheden was. De officier van justitie gaat er vanuit dat de docent het meisje bewust heeft gezoend. Dat is al strafbaar en als het gebeurt in de verhouding tussen leraar en leerling is dat strafverzwarend.
‘Er wordt door de verdediging een context geschetst dat het meisje het over zichzelf heeft afgeroepen. Maar we hebben te maken met een leraar en die moet met zijn poten van een leerling afblijven. Hij mag nooit aan haar zitten of haar een kus geven’, zei de officier.

‘Is één kus ontucht?’
Advocaat Noorduyn wees er op dat er nergens seksuele toespelingen worden gemaakt in chats. ‘De maandenlange chats waarin hij zijn liefde en genegenheid uitte zijn onbetamelijk, dat wel, maar zijn niet als onzedelijk of ontuchtig te betitelen. Er is ook nooit een afspraakje geweest of ander fysiek contact. Is die ene kus dan ontucht?’, vroeg ze zich af.
Ze wijst er op dat haar cliënt door het incident op staande voet is ontslagen en dat hij er depressief en suïcidaal van is geworden. Daarmee is hij al gestraft. Hij is ook zelf in therapie gegaan. Ze vroeg dan ook om vrijspraak voor de verdachte.

Lees ook
Frans Bauer geeft carrière op om voor zijn vrouw Mariska te zorgen

De officier van justitie reageerde verbaasd op het pleidooi. ‘Ik schrik van de toon van de verdediging. Wat ik heel erg mis is een “sorry, had ik niet moeten doen, ik ben veel te ver gegaan”. Ik zie ook wel dat de relatie in de chat van beide kanten komt, maar het zoenen mag gewoon niet. Nooit.’

‘Als je je dat niet realiseert dan moet je je afvragen of je wel in het onderwijs moet werken’, aldus de officier. Hij eiste een taakstraf van 100 uur waarvan de helft voorwaardelijk. Noorduyn wees er nog op dat haar cliënt wel sorry heeft gezegd: ‘ik zeg toch dat hij snapt dat het onbetamelijk was.’

‘Veel te ver gegaan’
De rechtbank vindt de ene kus wel degelijk ontucht. ‘Op het moment dat hij zegt “nu kan het wel even” aanvaardt hij de mogelijkheid dat het uit de hand loopt en dat is gebeurd. Een school moet een veilige omgeving zijn. Je moet de volwassenen daar kunnen vertrouwen. Hij is daar veel te ver in gegaan’, zei de rechter.

De rol van het meisje doet er niet toe, zo stelt hij: ‘Dat is nou net het punt met een minderjarige. De volwassene moet het stoppen.’ De rechter vindt de eis van het OM al ‘heel genuanceerd’. Een voorwaardelijke celstraf, of zelfs een korte onvoorwaardelijke, had ook best gekund, zo stelt hij.

Conform de eis
De docent wordt conform de eis veroordeeld. Hij krijgt er als bijzondere voorwaarden een meldplicht bij de reclassering bij, voortzetting van zijn behandeling bij de psycholoog en een contactverbod met het meisje. Ook moet hij de tiener een schadevergoeding van duizend euro betalen.

Hond zit al half jaar in de opvang: baasje betaalt niet

Ouders en zoontje (6) vechten nog steeds voor hun leven na brand