in

Lijkje van baby gevonden in vuilnisbak: vrouw wilde kindje wellicht verstoppen voor haar ouders

In het Belgische Brugge is dinsdagochtend in een vuilnisbak in een sociale woonwijk het lijkje van een baby gevonden. De moeder van het kind is opgepakt. Haar familie zou niet hebben geweten dat ze zwanger was. Er zal een autopsie plaatsvinden om de doodsoorzaak te onderzoeken, dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, schrijft HLN.

In de Blauwe Poort, een sociale woonwijk, hebben enkele inwoners dinsdagavond een gruwelijke ontdekking gedaan. Rond 9 uur werd bij of in een woning van een groot gezin het levenloos lichaampje gevonden van een baby. Het meisje lag in een vuilnisbak en werd ontdekt door de andere gezinsleden. Het was meteen duidelijk dat het kindje net geboren was.

Lees ook
Man bindt vriendin vast na vermoeden van vreemdgaan

De hulpdiensten werden onmiddellijk verwittigd, maar voor het kind kon geen hulp meer baten. De politie kwam ter plaatse, het gerechtelijk labo heeft doorheen de nacht de locatie onderzocht. De moeder zou één van de meerderjarige dochters zijn binnen het gezin. Volgens onze informatie wisten de andere gezinsleden niet dat zij zwanger was. Wellicht wilde de vrouw het kindje voor haar ouders verbergen. Het gezin staat in de buurt bekend als een lieve en vriendelijke familie.

Autopsie
“De moeder van het kind werd opgepakt”, zegt procureur Patty T’Jonck. “Wij hebben een onderzoeksrechter gevorderd voor kindermoord en schuldig verzuim.” Op schuldig verzuim staan celstraffen van acht dagen tot twee jaar, bij kindermoord kan het naar gelang van de omstandigheden oplopen tot een levenslange celstraf.

Lees ook
Neergestoken medewerkster ggz-instelling Heerlen overleden

Maar voorlopig wordt de jonge vrouw nog niet voorgeleid bij de onderzoeksrechter, want het staat nog niet vast of er daadwerkelijk een misdrijf plaatsvond. “Daarvoor wachten we de autopsie af”, zegt de procureur. Die zal woensdagavond plaatsvinden. “Die moet uitsluitsel bieden over het feit of het kindje al dan niet dood geboren werd. Want als dat het geval is, spreken we zelfs niet van een misdrijf.”

Dat lijkt vreemd, maar als het meisje niet meer leefde tijdens de bevalling, kan er geen sprake zijn van het bewust doden van een persoon — wat dan doodslag of moord zou zijn. In dit geval gaat het parket er voorlopig van uit dat het kind nog leefde, waarna het niet de nodige medische zorgen gekregen heeft. De resultaten van de autopsie moeten duidelijkheid verschaffen. De familie wil voorlopig niet reageren.

Bezorger parkeert bus met draaiende motor vol pakketjes voor vertrekhal Schiphol en pakt het vliegtuig

Moeder plaatst verborgen camera en ziet vader dit bij dochter doen