in

Man (36) uit IJsselmuiden verdacht van misbruik zes kinderen: Moeder verdedigt hem

Een 36-jarige man uit IJsselmuiden wordt verdacht van het misbruiken van zes kinderen in de periode van 2012 tot en met 2020. Dat zou hij gedaan hebben in onder meer IJsselmuiden, Kampen en het Groningse Lutjegast.

Zo zou hij meisjes van toen 11 en 12 jaar en een jongen hebben misbruikt. Een aantal van de meisjes verkeerde tijdens het misbruik in verminderde staat van bewustzijn. Ook misbruikte de verdachte enkele kinderen terwijl zij sliepen.

Lees ook
Man krijgt hartstilstand na trappen vriendin met hersenletsel

Daarnaast liet hij een aantal van de slachtoffers naar hem kijken, terwijl hij zichzelf bevredigde en liet hij foto’s van zijn geslachtsdeel zien.

Geen verklaring
Opvallend is dat van de slachtoffers elke keer twee kinderen broer of zus van elkaar zijn. Wat de relatie van de verdachte tot de kinderen is, bleef vanmiddag in de rechtbank in Zwolle onduidelijk.
De verdachte zelf zat onderuitgezakt in zijn stoel tijdens de regiezitting en gaf nog geen verklaring. Volgens zijn advocaat is hij verstandelijk beperkt. Twee slachtoffers (nu twintigers, red.) en hun moeder zaten op de publieke tribune, maar vermeden contact met de verdachte.

Lees ook
Houthakker vindt lichaam van vermiste Marie Sophie (14)

Advocaat Faassen nam kort het woord. “Het is lang geleden dat ik zo’n uitgebreide dagvaarding in handen heb gehad als het om een zedenzaak gaat. Het is een omvangrijk dossier. Ik heb de getuigenverhoren gelezen, maar ik hoor zelf ook nog graag nieuwe getuigen om het verhaal duidelijker te krijgen.” Wie die nieuwe getuigen moeten zijn, werd niet duidelijk.

‘Mijn zoon is zelf slachtoffer’
De zaak heeft grote impact op zowel de slachtoffers als de verdachte, stelt de advocaat. “De moeder van mijn cliënt ziet hem ook als slachtoffer, omdat hij verstandelijk beperkt is. Zijn broer ondersteunt dat ook.” Wanneer de rechtszaak inhoudelijk behandeld wordt, is nog niet duidelijk.

Wendy van Dijk vecht voor haar leven

Ouders raken zoontje kwijt in Ikea: Jongetje buiten dood gevonden