in

Man (71) ernstig mishandeld in tram: ‘Ze spraken me aan vanwege het kruis om mijn nek

Een 71-jarige man is in augustus in een Haagse tram mishandeld. Volgens het slachtoffer werd hij doelwit vanwege zijn christelijke geloof. Twee jongens zagen een kruis om zijn nek en spraken hem hierop aan. Na een hevige discussie werd de man twee keer hard in zijn gezicht geslagen. Hij liep daarbij een gebroken oogkas en een gebroken kaak op.

Beelden van de mishandeling werden eerder al in opsporingsprogramma Team West getoond. Het leidde echter niet tot het vinden van de twee daders. Daarom worden de beelden van de verdachten vandaag opnieuw getoond. Ook doet het slachtoffer zijn verhaal over de gebeurtenis deze zomer.

De 71-jarige man van Irakese afkomst was op zaterdag 26 augustus naar de Haagse Markt geweest en nam de tram terug naar huis. Omdat hij misselijk wordt van het achteruitrijden vraagt hij aan twee jongens of hij van plek mag ruilen. De jongens doen dat, maar wanneer ze zien dat de man een ketting met een kruis om zijn nek draagt, wordt de sfeer grimmig.

Lees ook
Opa mishandeld voor ogen van zijn kleinkinderen

Syrisch accent
Volgens het slachtoffer lieten de twee jongeren hun afkeer uit over zijn geloof. Ze maakten hem duidelijk hier niet achter te staan en bedreigden de man. Het slachtoffer is een christelijke man uit Irak die al 26 jaar in Nederland woont. In de jaren negentig moest hij noodgedwongen zijn thuisland ontvluchten. Het gesprek met de twee jongens in de tram voert hij in het Arabisch. Hij vermoedt dat de twee met een Syrisch accent spraken.

‘Jullie zijn niet goed wijs’, reageert het slachtoffer tegen de jongens. Hij overweegt de politie te bellen, maar de verhitte discussie lijkt met een sisser af te lopen. De twee verdachten lopen de tram uit, maar bedenken zich uiteindelijk en lopen terug naar het slachtoffer en gaan verder met dreigementen. De man krijgt uiteindelijk twee harde klappen in het gezicht en raakt bewusteloos.

Lees ook
Meisje (9) zakt door ijs: in kritieke toestand in het ziekenhuis

Mogelijk blijvend letsel
De 71-jarige man heeft nog altijd veel last van de gebroken kaak en gebroken oogkas en wacht op een operatie. Waarschijnlijk kan blijvend letsel echter niet worden voorkomen. Daarnaast heeft hij ook psychologisch veel last van de mishandeling. Hij heeft angst om over straat te gaan.

De politie is nog altijd op zoek naar de twee jonge verdachten. In Team West zijn vanavond opnieuw beelden van hen vertoond. De twee stapten in de tram bij de halte Bierkade en na de mishandeling stapten ze uit bij halte Loevesteinlaan. Het slachtoffer vermoedt dat de twee uit Syrië afkomstig zijn.

Jongetje (9) overleden bij ongeluk in Gelderland

Vrouw doodgeschoten, zwaargewonde man buiten gevonden