in

Man opent vuur in universiteit Praag: zeker 15 doden

Bij een schietpartij in de Tsjechische hoofdstad Praag zijn donderdagmiddag volgens de politie zeker vijftien doden gevallen. Een gewapende man opende het vuur in een universiteitsgebouw. Hij werd ‘geëlimineerd’ door agenten.

De schutter was een student van de faculteit der Kunsten, maakte de politiechef vanavond bekend op een persconferentie. Het drama vond omstreeks 15 uur plaats op de vierde verdieping van deze faculteit in het centrum van de stad. Docenten en studenten kregen de opdracht zichzelf op te sluiten tijdens de politie-interventie. De evacuatie van het gebouw is inmiddels afgerond. ‘Er vindt momenteel een pyrotechnische inspectie plaats’, meldde de politie omstreeks 17.15 uur op het mediakanaal X. De wijde omgeving is afgesloten.

Lees ook
Vermiste vrouw (35) teruggevonden in plastic zak in bos

Volgens televisiezender Nova werd de schutter het laatst gezien op het dak van het gebouw. Er zou ook een explosie zijn gehoord. Op foto’s waren studenten te zien die met hun handen omhoog het gebouw uit renden. Op andere foto’s was een gewapende man in een zwarte trui te zien op een balkon en een stuk of tien studenten die zich gehurkt verscholen op een richel en zich vasthielden aan de dakgoot.

Handelde alleen
Minister van Binnenlandse Zaken Vit Rakusan zei op de openbare televisie dat er geen aanwijzingen waren van een tweede schutter. Omwonenden hoeven niet langer thuis te blijven. Dat was hen na de eerste berichten over de schietpartij gevraagd.

Lees ook
Linda de Mol afgevoerd per ambulance: Situatie zeer ernstig

De Tsjechische president Petr Pavel liet op X weten ‘geschokt’ te zijn door de gebeurtenissen en betuigde zijn ‘diepe spijt en oprechte medeleven’ met de familieleden van de slachtoffers. Hij riep burgers op de instructies van de hulpdiensten op te volgen.

De Tsjechische premier Petr Fiala lanceerde dezelfde oproep en zei in contact te staan met hulpdiensten. Demissionair premier Mark Rutte betuigde op X zijn medeleven aan zijn Tsjechische collega. ‘Afschuwelijk nieuws uit Praag. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van de dodelijke schietpartij op de Karelsuniversiteit en bij hun naasten’, schreef hij.

Zus Celine Dion (55) maakt bekend waar iedereen bang voor was: “Mijn hart is gebroken”

Rechter Nederland zet celstraf 13 jaar om in 6 jaar voor afperser Amanda Todd