in

Man opgepakt die zo trots is op zijn geslachtsdeel dat die iedereen ermee confronteerde

Een 35-jarige Utrechter maakte er een gewoonte van om stelselmatig zijn geslachtsdeel te laten zien in het openbaar.

Op straat, op een flatgalerij en vanuit een woning. Zelfs middenin de McDonald’s liet hij ongevraagd een foto van zijn jongeheer zien.

En bij de bouwmarkt waar hij werkte, poogde hij een vrouwelijke klant te filmen terwijl zij naar het toilet ging.

Hij wil er niet over praten. Geweest is geweest. ,,Ik heb geleerd dat het beter is om vooral naar de toekomst te kijken.’’

De Utrechter voelt zich allesbehalve op zijn gemak als drie rechters hem willen ondervragen over de waslijst aan feiten die op zijn conto worden geschreven.

Liefst kruipt hij onder de tafel van schaamte, zoveel is duidelijk. De rechters aankijken doet hij amper.

En elke keer als zij beschrijven hoe hij over de schreef is gegaan, wil hij de feiten het liefst onder het tapijt vegen.

Weg met het verleden, die gedachte. Want tegenwoordig gebruikt hij libidoverlagende middelen (‘in de vakanties want daarbuiten ben ik druk en komen er geen gevoelens op’) en gaat het meer dan goed met hem. De exhibitionist in hem is voltooid verleden tijd, bezweert hij.

Lees ook
8 jaar na de dramatische bevalling van een achtling: dit is Natalie en haar familie nu

Misselijkmakende foto
Het dossier liegt er niet om. Op de Croeselaan klopt hij op het raam van een pand om de aandacht van skeelerende meisjes te krijgen.

Eenmaal gelukt laat hij zijn geslachtsdeel zien. In Zuilen – de wijk waar hij woont – doet hij hetzelfde bij spelende kinderen op de galerij.

En ook een meisje dat een lekke band krijgt op de Amsterdamsestraatweg – en om hulp vraagt – meldt zich met een vergelijkbaar verhaal bij de politie.

”De meisjes verklaar­den dat ze misselijk werden van het tafereel.”

Twee vriendinnen die de McDonald’s in Maarssen bezoeken weten niet wat hen overkomt als de klant die naast hen zit heel opzichtig op het scherm van zijn mobieltje een foto van een jongeheer in erectie toont. Zijn geslachtsdeel inderdaad, beaamt hij schoorvoetend bij de rechtbank.

Bij de politie verklaarde hij dat hij de foto slechts naar iemand anders wilde sturen en de meisjes ’m per ongeluk te zien kregen.

De vriendinnen riepen destijds snel de hulp in van de filiaalmanager die ziet dat de broek van de man open staat. ,,Misschien mijn gulp per ongeluk.’’ De meisjes verklaarden dat ze misselijk werden van het tafereel.

Doodsbedreiging
En dan is er nog een telefonische doodsbedreiging aan het adres van een hulpverlener en een incident op zijn werk, een bouwmarkt in Nieuwegein.

Een vrouwelijk klant ziet tot haar ontsteltenis dat iemand onder een schot van de wc vandaan poogt opnames te maken. Ze zet het op een schreeuwen.

Lees ook
Onderzoek: het is beter om uit te slapen dan vroeg opstaan en te sporten

De rechters willen meer van de verdachte horen dan dat wat hij bij de politie heeft gezegd. Bijvoorbeeld hoe het komt dat hij soms ‘speciale spanningen voelt en dan exhibitionistisch gedrag vertoont’.

,,U kunt doen alsof het voorbij is, voor de slachtoffers is dat allesbehalve het geval. U bent nota bene zelf vader.’’

Het is één van de weinige keren dat de verdachte meer dan twee zinnen spreekt. ,,Ja natuurlijk heb ik mezelf dat ook bedacht.

Hoe het zou zijn als het andersom was geweest.’’ En ja, hij ziet zelf ook wel in dat hij ‘stom is geweest’ en wat hij heeft gedaan – zoals hij zegt – ‘ongezond is’.

‘Ongezond gedrag’
De officier van justitie eist dat de honderd dagen celstraf die nog open stond na een eerdere veroordeling voor een vergelijkbaar feit qua schending van de openbare eerbaarheid om wordt gezet in een werkstraf van 120 uur.

Voor bovengenoemde nieuwe feiten eist hij één dag celstraf plus een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden inclusief een proeftijd van vijf jaar.

,,Zo houden we extra lang toezicht. Er zijn lichtpuntjes te zien bij de verdachte. Hij werkt hard aan zichzelf. Een celstraf zou averechts werken, maar er is kans op herhaling.’’

De uitspraak is over twee weken.

EU overweegt 0.0 alcohol limiet voor bestuurders

Man (27) zoende vriendinne­tje (14) van stiefdoch­ter: ‘Ik kus wel vaker vriendinne­tjes op de mond’