in

Marilyn is al 15 jaar verslaafd aan neusspray: ‘Alles geprobeerd’

Bij de lokale drogist kent iedereen haar inmiddels. Marilyn komt er bijna elke week om nieuwe neusspray te kopen.

Tegen de kassière zegt ze dat het niet voor haar is, maar dat is het wel. Ze gebruikt het de hele dag door, en ze is niet de enige.

Elke week komen er drie à vier patiënten met een neussprayverslaving bij het Diakonessehuis in Utrecht.

Dat geldt ook voor andere ziekenhuizen, weet Ferdinand Timmer. Hij is KNO-arts in het Amphia Ziekenhuis in Oosterhout en ziet veel patiënten met een neussprayverslaving.

Een week gebruiken
“Er zijn twee soorten neusspray: de zoutoplossing en de neusspray met xylometazoline. Die laatste variant mag je maar een week gebruiken, anders gaat het averechts werken”, vertelt Timmer aan Editie NL.

Lees ook
EU overweegt 0.0 alcohol limiet voor bestuurders

Als je de neusspray met de werkzame stof gebruikt slinkt het neusslijmvlies en krijg je weer lucht, maar als je de spray vaker gebruikt wordt de werkingstijd volgens de KNO-arts steeds korter.

“Je krijgt ook een zwelling door het gebruik waardoor je neus weer dicht gaat zitten. En dan heb je het gevoel dat je het weer moet gebruiken.”

Hele dag door
Zo gaat dat ook bij Marilyn Jiminez Haberland. Ze gebruikt het de hele dag door, al vijftien jaar. “Ik ben voor veel dingen allergisch: voor huisstofmijt, honden en katten. Vijftien jaar geleden ging ik daarvoor naar de huisarts en toen kreeg ik pillen en neusspray.”

Helaas werkte de neusspray niet en dus besloot ze de neusspray van de drogist te proberen. Die werkte wel. “Ik was zo blij!

Ze hebben er toen niet bij gezegd dat ik hem niet langer dan een week mocht gebruiken en nu kan ik niet meer zonder.”

Marilyn heeft altijd een flesje bij zich. “Als ik hem vergeten ben ga ik terug naar huis of ga ik naar de dichtstbijzijnde drogist of supermarkt.”

Lees ook
Deskundigen waarschuwen: ‘Roken kan je jongeheer doen krimpen’

‘Het is niet voor mij’
Bij haar eigen drogist krijgt ze inmiddels commentaar van de medewerkers dat wel heel vaak neusspray koopt.

“Ik zeg dan dat het niet voor mij is. Voorheen kocht ik meerdere flesjes tegelijk maar dat mag niet meer van de medewerkers.”

Marilyn heeft van alles geprobeerd om eraf te komen. “Ik ben overgestapt op de spray met zoutoplossing, ik heb geprobeerd slechts één neusgat te gebruiken, en ik heb geprobeerd om cold turkey te stoppen. Maar niets werkt.”

Stoppen
Toch zijn dat volgens KNO-arts Timmer wel de juiste stappen om er vanaf te komen. “Je moet er echt mee stoppen.

Je kunt eerst overstappen op een zoutoplossing, dan gaat de zwelling weg. Als dat niet werkt kun je nog een ontstekingsremmende spray gebruiken.

En als dát niet lukt, zijn er misschien andere problemen en is het slim dat je naar een KNO-arts gaat.”

Bibian ontmoette haar man via marktplaats: ‘Ik kocht een bed, en kreeg er een man bij’

Winkeldief steelt 25 tubes Durex Play ‘Hij rende voor zijn leven’