in

Sigarenboer mishandelt piepjonge dieven: Als je een volwassen daad pleegt krijg je ook een volwassen aanpak

Twee piepjonge en gewapende overvallers overvallen een sigarenboer in Rotterdam-Lombardijen. Vier dagen later is de eigenaresse van de zaak keihard in haar oordeel: “Als je een volwassen daad wil plegen, moet je ook als een volwassene berecht worden.”

De sigarenboer zit er nog geen jaar, op de hoek van de Molenvliet en de Spinozaweg. Vlak naast de zaak zit een tramhalte. Volgens de eigenaresse een ideale locatie, maar ‘helaas’ is de wijk de laatste tijd achteruit gegaan. “Ik denk dat dat te maken heeft met de jongeren. Ze willen snel geld verdienen.”

Dat merkte ze maar al te goed afgelopen vrijdag, toen twee jongeren de zaak binnenwandelden. De eigenaresse was zelf niet aanwezig, maar wel ander personeel. “We dachten eerst dat het twee jongens waren. Eentje had een wapen bij zich, de ander een metalen buis. Eén van hen bleef vooraan in de winkel staan en tikte met zijn wapen op het raam. Toen liep de ander naar de toonbank.”

De overvallers waren duidelijk uit op geld, maar daar moest het personeelslid niks van weten. “Die held is gelijk gaan beuken”, zegt de eigenaresse trots. Hij weet één van de overvallers snel te overmeesteren. “De ander schrok zo erg dat hij er gelijk vandoor ging. Hij probeerde nog om zijn maatje te redden, maar dat lukte niet.”

Lees ook
Vader en 2 kindjes komen om bij brand: Mama overleeft door sprong uit raam

Weinig kans van slagen
De overmeesterde overvaller blijkt achteraf geen jongen, maar een meisje van 15. Tijdens de worsteling verliezen de twee hun gezichtsbedekking, waardoor ze goed op beveiligingscamera’s te zien zijn. De tweede overvaller, een 14-jarige jongen, kon daardoor enkele dagen na de overval ook aangehouden worden.

Veel kans van slagen hadden de overvallers überhaupt niet, legt de eigenaresse uit. “Het geld hadden ze niet eens kunnen krijgen. Ik werk met een geldmachine waardoor al het cash geld meteen in een kluis gaat. Dat krijg je er niet uit. Als ze tabak wilden hebben, hadden ze dat kunnen pakken. Maar ze hebben gelukkig niks mee kunnen nemen.”

Met een wapen op het hoofd geslagen
De eigenaresse is blij dat het allemaal met een sisser is afgelopen. “Ik ben er geen voorstander van dat mijn personeel hun leven riskeert. Ik had liever gehad dat het bij mij was gebeurd dan bij hem. Als hem iets overkomt, ben ik daarvoor verantwoordelijk.”

Lees ook
Wielrenner veroorzaakt ongeluk en vlucht nadat hij wandelaar haar heup breekt: ‘Ga weg joh, ik belde toch drie keer?’

Het was niet de eerste keer dat de zaak doelwit was. Slechts zes dagen nadat de zaak in februari openging, werd de eigenaresse ook al overvallen. Dat gebeurde precies op het moment dat Storm Eunice over de regio raasde. “Ze dachten zeker: dit is mijn kans. Toen stond ik alleen en ben ik met een wapen op mijn hoofd geslagen. Maar ik ben ook een pittige dame, dus toen ben ik me ook gaan verzetten. Die overvallers zijn nooit meer gepakt.”

Dat dat nu wel is gelukt, stemt de eigenaresse zeer tevreden. Maar omdat de daders minderjarig zijn, zullen de straffen milder zijn. “Ik vind eigenlijk dat het harder aangepakt moet worden. Het maakt mij niks uit dat het minderjarigen zijn. Als je een volwassen daad wil plegen, moet je ook als volwassene berecht worden. Hoe lang zullen ze zitten? Straks komen ze weer vrij en een week later doen ze precies hetzelfde.”

Toch laat de eigenaresse zich niet uit het veld slaan. Vanuit de buurt krijgt ze sinds de overval veel steunbetuigingen. “Van mensen die van de overval hebben gehoord. Ze komen bijvoorbeeld een bloemetje brengen om ons te steunen. Dat is heel fijn. We zijn strijders en zijn voor niemand bang. De zaken gaan goed en het gaat alleen maar beter.”

Sofie (24) sinds maandag vermist uit Heerhugowaard: ‘We houden ons hart vast’

Scholieren redden inzittenden rolstoelbus na plons in sloot: Duimpje omhoog!