in

Moeder deed vermalen pillen in vruchtensapje 10-jarig zoontje: ‘We gaan stilletjes’

Het Openbaar Ministerie eist tegen een 46-jarige moeder een tbs-behandeling omdat ze haar zoontje in een vakantiewoning in ‘s-Gravenzande een giftig drankje had gegeven. De vrouw zou suïcidaal geweest zijn. Uit een briefje blijkt dat ze met het tienjarig kind uit het leven wilde stappen.

De vrouw was depressief met haar zoontje uit Zuid-Afrika teruggekeerd. Ze had er met haar man een guesthouse gehad, maar door corona was dat avontuur op een mislukking uitgelopen. Ze wilde vanuit de vakantiewoning in Nederland een nieuw bestaan met haar kind opbouwen.

Haar echtgenoot was in Zuid-Afrika achtergebleven en wilde van haar scheiden. Begin februari werd het de vrouw allemaal teveel. Ze drukte elf strips met medicijnen leeg, vermaalde de tabletten, en maakte er een giftig drankje van. Dat presenteerde ze aan haar zoon als een vitaminedrankje, en dronk er ook zelf van.

Lees ook
Let op: Als je deze rode stippen op je huid ziet, is het belangrijk om te weten wat ze betekenen

‘Iemand had bezit genomen van mij’
De volgende dag moesten gealarmeerde familieleden eerst een kwartier op de ramen en deuren van de vakantiewoning bonken, voordat de moeder zelf uit haar gifroes ontwaakte. Haar zoontje lag bewusteloos onder zijn bed en werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij nog steeds last had van hallucinaties en niet goed kon lopen.

‘Walgelijk’, zei de hevig geëmotioneerde moeder vrijdag bij de Haagse rechtbank over haar eigen daden. ‘Ik denk dat ik het nooit zal begrijpen. Mijn kind is alles voor mij. Iemand anders had bezit genomen van mij die avond.’ Ze kon zich alleen nog herinneren dat ze de tabletten uit de medicijnstrippen had gedrukt. Dat ze haar zoon het giftige drankje had gegeven, wist ze niet meer.

Briefje achtergelaten
De rechtbank citeerde uit een briefje die de vrouw in de vakantiewoning had achtergelaten. Daarin stond onder meer: ‘Ik neem mijn kind voor altijd met me mee’ en ‘Ik heb voor onze uitvaart geen wensen’. Het leek er volgens de rechters op dat de vrouw met haar zoon uit het leven had willen stappen.

Lees ook
Giraffe en jong overleden tijdens bevalling in dierentuin Emmen

Het Openbaar Ministerie beschuldigde de vrouw er niet van dat ze haar zoon had proberen te doden, maar wel van een poging tot zware mishandeling van het kind. De moeder heeft na de gebeurtenis in de vakantiewoning enige tijd in voorarrest gezeten, maar krijgt inmiddels therapie in een instelling. De officier van justitie vindt dat deze, in de vorm van een tbs-behandeling, moet worden voortgezet. De aanklaagster eist verder geen celstraf meer tegen de moeder.

Kusjes en knuffels
Tijdens de zitting werd een verklaring van haar zoontje opgelezen. ‘Liefste mama’, schreef hij. ‘Ik zou het fijn gevonden hebben als je niet had gedaan wat je hebt gedaan. Vergeet het verleden en kijk naar de toekomst’, gaf hij zijn moeder mee. Hij sloot af met ‘kusjes en knuffels’.
De moeder richtte zich in de rechtszaal tot de jongen, hoewel die niet aanwezig was. ‘Ik ben niet een heks die je wil vergiftigen’, zei ze. De rechter doet uitspraak op 6 januari.

Vrijpartij Yolanthe Cabau uitgelekt

Vastgevroren dode in ijs is vermiste Lowie van der Sluijs uit Ravenstein