in

Moeder stopt haar baby in een zak en gooit hem in open haard: ‘Beestachtig’

Drie jaar geleden kwam een baby op een monsterachtige manier om het leven. Dat blijkt uit het proces tegen de moeder, dat deze week van start ging.

Een psychiatrisch verslag wijst uit dat de moeder K.A. (31) uit Liedekerke goedgelovig, zwakbegaafd en naïef is. Omdat de vrouw niet kwam opdagen voor haar proces, kon de rechtbank dat niet zelf vaststellen. Haar advocaten waren wel aanwezig.

K.A. kwam op 26 augustus 2020 aan bij de eerste hulp. Ze had verwondingen van gynaecologische aard. De vrouw vertelt tegen de dokters dat ze zopas bevallen is en uit angst de baby aan haar vriend overhandigde. Die bracht het kind naar een ander ziekenhuis.

In dat ander ziekenhuis in Aalst weten ze echter van niks. Ze weigert ook het telefoonnummer van haar vriend te geven. De moeder belt hem dan zelf op en vertelt: “Oh, de baby leeft niet meer. Hij heeft het kind dan maar verbrand in een ton.” De dokters weten niet wat ze horen en bellen meteen de politie.

Lees ook
Oma Esther (68) doodgebeten door twee honden na bezoek bij kleinzoon

Tijdens een diepgaander verhoor komt K.A. dan met een heel ander verhaal. Ze zegt dat ze beviel in aanwezigheid van haar ouders. Daar woont ze immers samen met haar driejarige zoon.

Ze getuigde: “Ik knipte de navelstreng door, maar de baby ademde en huilde. Daarna heb ik hem op de grond gelegd en ben eventjes weggegaan. Toen ik terugkwam, leefde de baby niet meer. Ik heb het lichaampje met placenta en al in een zak gestopt en achter het duivenhok in de tuin gelegd.”

De verdachte vervolgt: “Een paar dagen later heb ik alles in een fleecedeken gewikkeld en toen heb ik alles in de kachel van mijn ouders gegooid.”

Lees ook
Paul laat lipfiller in zijn jongeheer spuiten: ‘Het is een zachte en klonterige ramp geworden' Foto!

Tijdens de daaropvolgende huiszoeking werd inderdaad een vuilniszak gevonden met daarin het verkoolde lichaampje. K.A. wordt meteen aangehouden en moet zeven maanden in de cel verblijven.

Het onderzoek verloopt heel stroef omdat de moeder constant haar versie van de feiten veranderde.

Later bleek dat het kind te vroeg geboren was, om en bij de na 28 tot 30 weken. De vader bleek een getrouwde man die ze online had leren kennen.

Wat er gebeurde na de zwangerschap zal nooit helemaal duidelijk worden. Openbaar aanklager Gilles Blondeau vertelt: “Er zijn verschillende mogelijkheden. Uiteindelijk kan niet worden aangetoond dat ze de intentie had om het baby’tje het leven te ontnemen en dus kan ze alleen vervolgd worden voor opzettelijke doodslag. Doordat het lichaampje is verbrand is er geen bewijs dat het gaat om moord.”

Daarom bedraagt de maximale straf ook maar twee jaar. Vanwege haar blanco strafblad eiste het OM slechts achttien maanden cel.

Toen de dokter mijn ballen verwijderde, spoelde ik ze door in het toilet!”

Olivia past bijna niet door het gangpad van het vliegtuig: Dit is discriminatie