in

Moeder van drie kinderen, Ruby (45), klaagt over veel te lage uitkering

De 45-jarige Ruby Romain uit Nieuwerkerken, België, is een alleenstaande moeder die voor haar drie kinderen zorgt.

Het leven is niet gemakkelijk voor Ruby, die dagelijks geconfronteerd wordt met steeds hogere prijzen en uitdagingen: “Ik leef al jaren in de hel.”

In 2019 werd Ruby door haar man verlaten, en sindsdien is ze verantwoordelijk voor de zorg van haar dochter Alessa (15), die ze heeft uit een eerdere relatie, en haar tweeling Kieran en Killian (10), die ze van haar ex-man heeft gekregen.

Haar twee zoons hebben autisme en ADHD, wat het dagelijks leven nog uitdagender maakt.

Het grootste struikelblok voor Ruby is haar uitkering, die niet meer bedraagt dan 1.400 euro. “Er komt nog 968 euro kindergeld bij en 300 euro alimentatie.

Lees ook
Tragisch familie-uitje - Kinderarts Monica uit rijdende Airstream geslingerd en overleden

Alles bij elkaar komt het uit rond de 2.700 euro”, vertelt Ruby. Hoewel dit een aanzienlijk bedrag lijkt, is het niet genoeg voor Ruby en haar gezin.

Ze probeert daarom online nog wat extra geld bij te verdienen met haar ‘mental coaching’, maar verdient hiermee slechts 200 tot 400 euro per maand. Dit is niet genoeg om rond te komen.

“Winkelen kan ik nauwelijks. Hoe kan ik goedkope, maar toch gezonde ingrediënten kopen? Cadeautjes voor de kinderen: ook niet simpel.

Nu willen ze bijvoorbeeld een ‘air up’ (drinkbus, red.), maar dat kost 40 euro, daar moet ik twee maanden voor sparen. Mijn enige optie is voortploeteren”, zegt Ruby. Het gebrek aan financiële middelen zorgt voor veel stress en onzekerheid.

Daarbij heeft Ruby de afgelopen maanden last van psychische decompensatie. “In mensentaal: sinds 2016 logeer ik in de hel en ik kom er maar niet uit”, aldus Ruby.

“Dat eist zijn psychische tol. In de praktijk zorgt het ervoor dat ik het financieel niet meer red. Alles wordt steeds maar duurder, dan moet echt wel stoppen.”

Lees ook
Onderzoek toont aan dat hersenen van mannen krimpen als ze vader worden

Haar zoons nemen medicatie, waardoor er geen rem meer staat op hun eetgedrag en ze meer voedsel nodig hebben, wat veel extra kosten met zich meebrengt.

Ruby zit aan haar limiet na zeven jaar van psychische problemen. Ze ziet geen uitweg meer en voelt zich hopeloos.

“Iemand die het nooit heeft meegemaakt, kan het zich niet voorstellen hoe het is om kinderen alleen groot te brengen”, zegt ze. Het gebrek aan financiële middelen en de constante zorg voor haar kinderen hebben een enorme impact op haar leven en haar mentale welzijn.

Het is van cruciaal belang dat alleenstaande moeders zoals Ruby de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om voor hun gezin te zorgen.

De overheid moet meer doen om alleenstaande ouders financieel te ondersteunen en hen te helpen bij het vinden van betaalbare huisvesting en gezond voedsel.

Mo (36) en Iris (82) stapelverliefd: ‘Hele bus glijmiddel nodig’

Jongeman eist gratis uren met escort omdat hij bij vorige afspraak ’niet kon presteren’