in

Inbrekers doden marechaussee Toon (49) in bijzijn vrouw en kind op Curaçao: ‘Verliezen geliefde collega’

Collega’s van marechaussee Toon Brood (49) die werd gedood tijdens een gewapende overval op Curaçao zijn diep geschokt door zijn overlijden. De adjudant staat bekend als zeer sociaal en geliefd. Brood werd vrijdagavond doodgeschoten door inbrekers. Zijn vrouw en kind die ook in het huis waren, overleefden het geweld.

Brood werkte al 23 jaar bij de Koninklijke Marechaussee en bracht het grootste deel van zijn carrière door in Nederland. Jarenlang waakte hij over de Zeeuwse kust bij de Brigade Scheldestromen, maar onlangs verhuisde hij met zijn gezin naar het Caribisch gebied. Sinds juli 2022 was hij tweede teamleider bij de eenheid die het grenstoezicht op de luchthaven moest versterken. Volgens de vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad was hij ‘zeer begaan met zijn werk’. ,,We zijn diep geschokt”, laten ze in een verklaring weten.

Lees ook
Man die gedragen onderbroek van Famke Louise kocht heeft bizarre ‘klacht’!

Ook in Nederland komt het tragische nieuws hard aan. ,,Hij was een gewaardeerde collega, die door zijn kennis en sociale capaciteiten zeer geliefd was”, laat een woordvoerder van de Marechaussee in Nederland weten.

Volgens de politie op Curaçao zat Brood laat op de avond met zijn vrouw nog op het terras van hun huis in Willemstad toen ze een geluid hoorden. Brood ging kijken en kort daarop hoorde de vrouw een schot. Daarop kwamen drie mannen de woning binnen, deels gemaskerd. Eén van de drie mannen had een vuurwapen in zijn hand. Ze bedreigden de vrouw die geld en sleutels van de auto afgaf. Nadat ze het huis verder hadden doorzocht, gingen ze er in de auto vandoor. Ambulancepersoneel kon niets meer voor Brood doen.

Lees ook
Held Anwar Akrouh bevrijdt meerdere vrouwen uit trein Voorschoten

Tijdens de overval was een kind van het stel in het huis aanwezig. Onduidelijk is nog hoe het kind eraan toe is. De buren sloegen alarm toen ze de vrouw iets voor middernacht om hulp hoorden schreeuwen.

De politie maakte bekend dat de auto inmiddels is teruggevonden. Hoofd van de politie Raymond Ellis gaf aan dat er hard wordt gewerkt samen met Nederland. ,,We kunnen dit niet toestaan. We mogen dit niet tolereren. Er wordt met man en macht aan gewerkt.”

De Koninklijke Marechausse zegt ‘geschokt en intens verdrietig’ te zijn. ‘We wensen zijn naasten alle kracht toe en staan hen bij’, staat op X te lezen. Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz laat weten dat haar gedachten bij de nabestaanden zijn. Kajsa Ollongren, demissionair minister van Defensie, zegt aangedaan te zijn door het nieuws.

Politie schiet messentrekker (39) neer in Willebroek: “Zijn partner wilde de relatie beëindigen”

Vrouw (59) gedood tijdens het uitlaten van haar hondje in Hellevoetsluis