in

Nederlander schiet op buren: meisje (11) dood, ouders gewond

Een 71-jarige Nederlander is in Frankrijk gearresteerd voor het doodschieten van zijn 11-jarige Britse buurmeisje. Een burenruzie over een stuk grond zou de aanleiding zijn voor het geweld.

Het 11-jarige meisje werd dodelijk getroffen toen de Nederlander zaterdagavond vanuit zijn raam het gezin onder vuur nam. Zij overleed ter plaatse. De ouders, die ook in de tuin waren, werden eveneens geraakt door kogels. De vader raakte zwaargewond en is in levensgevaar, zo meldt de Franse krant Le Parisien. De moeder liep lichtere verwondingen op. Het zusje (8) bleef ongedeerd en werd door een andere buurman in shocktoestand opgevangen.

De schietpartij vond plaats in het gehucht Saint-Herbot in Bretagne (het meest westelijke deel van Frankrijk). De Nederlander zou het vuur op het Britse echtpaar en hun twee dochters hebben geopend vanuit zijn raam, nadat zijn vrouw een woordenwisseling had gehad met het gezin. Volgens een getuige waren de meisjes van 11 en 8 jaar oud op dat moment aan het schommelen.

Lees ook  ‘Lichaam vermiste vrouw in kofferbak middenin woonwijk gevonden’

Stuk grond
Het motief voor de misdaad is nog niet zeker, maar mogelijk zou een conflict over een stuk grond dat aan beide tuinen grenst tot de schietpartij hebben geleid. De hoofdverdachte is een buurman van de slachtoffers, bevestigt de officier van justitie van Quimper. Hij is een gepensioneerde Nederlander van 71 jaar oud. Volgens de lokale tv-zender France 3 Bretagne woont hij al drie jaar in het gehucht. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van moord op een jong kind en meerdere pogingen tot opzettelijke doodslag.

Volgens de eerste uitkomsten van het onderzoek verscheen de man ‘plotseling gewapend met een vuurwapen en schoot hij verschillende keren in de richting van de slachtoffers die in hun tuin waren, voordat hij zijn toevlucht zocht in zijn huis, in het gezelschap van zijn vrouw’. De 71-jarige man gaf zich na een uur over nadat de politie een onderhandelaar had ingezet. Hij werd samen met zijn vrouw in hechtenis genomen. Beiden waren onder invloed. Het is niet duidelijk of dat kwam door alcohol of verdovende middelen.

Lees ook  Dode en zwaar verwaarloosde katten gevonden

Burgemeester Marguerite Bleuzen van Saint-Herbot reageerde in Franse media geschokt. ,,We kenden de Britse familie goed. Elk jaar is er een dorpsfeest waar ze altijd kwamen. Het is niet te bevatten dat er nu een kind is neergeschoten.” Volgens de burgemeester speelt het geschil over het stuk land ongeveer drie jaar. Hij kende ook het Nederlandse echtpaar. ,,We noemden ze hier altijd ‘de twee Belgen’.” Volgens het OM heeft de man in ieder geval de Nederlandse nationaliteit, zijn vrouw is mogelijk van Belgische afkomst.

‘Onbegrijpelijk’
Een buurvrouw die de familie van het overleden meisje kent, reageert in Franse media vol onbegrip: ,,Het is onbegrijpelijk. Ik kende de familie van dit kleine meisje heel goed. Het zijn uiterst vriendelijke mensen.’’

Een buurman die uitkijkt op de tuin van de slachtoffers, zegt dat het een zaterdagavond zoals iedere andere was. Het gezin was aan het barbecueën en de meisjes speelden bij de schommel, zegt hij anoniem tegen de krant Le Télégramme. De schutter zou een gesloten man zijn die met niemand praatte. Hij had lang geleden ophef gemaakt in het gemeentehuis over het lawaai van zijn buren.

Vader en 2 kindjes komen om bij brand: Mama overleeft door sprong uit raam

Beunhazen halen onkruid weg: 6 auto’s in vlammen op