in

Nederlandse man overleden nadat hij 613 dagen corona had: virus muteerde meer dan vijftig keer

In Nederland overleed eind vorig jaar een 72-jarige man nadat hij 613 dagen besmet was met het coronavirus. Dat blijkt uit een vrijgegeven onderzoeksverslag van de Amsterdam Universitair Medische Centra, waarvan de resultaten volgende week worden voorgesteld op een medisch congres in Barcelona.

Het zou meteen de langste corona-infectie ooit zijn. De man liep ondanks zijn vaccinatie in februari 2022 de Omicron-variant op van het coronavirus en werd opgenomen in het ziekenhuis.

Lees ook
16-jarige jongen verkr*cht zeer jong meisje in Zwolle

De behandelende artsen probeerden met antilichamen sotrovimab, sarilumab en dexamethason het virus onder controle te krijgen. Zijn verzwakte immuunsysteem slaagde er echter niet in om het virus te verslaan, waardoor het in zijn bloedbaan bleef: hierdoor kon het virus in die 613 dagen meer dan vijftig keer muteren. Uit onderzoek blijkt dat het virus al na 21 dagen muteerde naar een variant die immuun was voor sotrovimab.

Om te voorkomen dat de mutaties bezoekers of ziekenhuispersoneel zouden besmetten, werd de man langere tijd geïsoleerd. Wetenschappers namen verschillende stalen af van deze zeldzame mutatie en konden die uitgebreid bestuderen, waardoor ze erin slaagden om de nieuwe variant te detecteren. Een variant die moeilijk te behandelen was.

Gevaarlijk verband

De resultaten van het onderzoek zullen volgende week worden voorgesteld op het SCMID Global Congress in de Spaanse stad Barcelona, een jaarlijks congres dat specialisten in de klinische microbiologie en infectieziekten samenbrengt.

Lees ook
Vader ziet gestolen fiets van zoontje op Marktplaats en beukt verkopers kapot

Wetenschappers grijpen het onderzoek aan om nogmaals te wijzen op het gevaarlijke verband tussen langdurige coronabesmettingen en patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Ze vragen dan ook met nadruk om patiënten bij wie het virus de kans krijgt om te muteren, scherp in de gaten te houden, met het oog op de volksgezondheid.

Volgens de onderzoekers heeft de Nederlandse man de coronavariant nooit aan anderen overgedragen. Hij overleed in de herfst van 2023 aan een onderliggende aandoening en niet aan het virus. Ten tijde van zijn overlijden was hij nog steeds besmet.

Vader (52) doodgestoken in huis, dochter (18) opgepakt

‘Meisje jarenlang misbruikt door vader (58) en broers (23)’