in

Nieuwe flitspaal grote angst van iedere automobilist! Zo voorkom je een boete!

Flitspalen, ook wel bekend als verkeerscamera’s, dienen ter preventie van te hoge snelheden op de weg. Ze zijn voorzien van een camera en een lichtflits, strategisch opgesteld op risicovolle locaties zoals wegen en kruisingen. Het idee hierachter is simpel: hou je je niet aan de snelheid, dan flitst de camera je kenteken en dat kan leiden tot een boete. Op deze manier helpen flitspalen de veiligheid op de weg te verhogen en zorgen ze voor naleving van de snelheidsregels.

Rij jij steevast met Flitsmeister actief? Dan is hier iets waar je misschien niet zo blij mee bent: dankzij technische snufjes wordt verkeershandhaving nu nog geavanceerder.

Lees ook
Stel wilde zoontje ‘offeren’, 5-jarige ontsnapt op nippertje aan moordpoging van eigen ouders

De trucjes die je gebruikt om snelheidscontroles te omzeilen, werken straks wellicht niet meer. Herkenbaar, toch? Dat moment waarop je snel het rempedaal intrapt bij het zien van een camera. Zodra je denkt dat de kust veilig is, geef je weer gas. Vroeger kon je hiermee nog wel eens ontkomen, zelfs met de verplaatsbare camera’s die regelmatig van plek wisselden.

Uit Spanje komt een vernieuwde manier om verkeersovertreders aan te pakken die je slinkse rijtechnieken kan doorzien. Hoe werkt het? Wel, naast de gebruikelijke flitspaal zijn er nu mobiele camera’s geplaatst, zowel voor als na de flitspaal.

Dus, als je geneigd bent om vlak voor een camera te remmen, dan vangt de eerste mobiele eenheid deze actie op. Versnel je na de flitspaal weer, dan pikt de tweede eenheid dit op. Dit systeem lijkt op de reeds bekende trajectcontroles in Nederland, maar dan in een veel handzamere versie.

Lees ook
Tiener (15) sterft na aanval door groepje jongeren op weg naar huis

Dit verbetert allemaal de verkeersveiligheid. Na positieve tests in 2020 wordt dit systeem al gebruikt in de regio Navarra in Spanje. Het lijkt erop dat ook het Verenigd Koninkrijk geïnteresseerd is, met partijen zoals Road Angel die hopen dat lokale besturen dit gaan overnemen.

Wat betekent dit nu voor jou? Er staat een verandering op til. Onder het mom van verkeersveiligheid zullen deze geavanceerde camera’s wellicht ook naar andere landen, waaronder misschien ook Nederland, uitrollen. Dus, als je in de auto zit, blijf alert en let goed op de weg en je snelheidsmeter!

Ontdek jij wat enkel 50-plussers herkennen? Test je kennis!

Juf Rebecca van wiskunde gaat naar bed met 2 minderjarige leerlingen en wordt zwanger