in

Nieuwe gruwelijke details over pleegmeisje (10) Vlaardingen

Steeds meer schokkende details komen naar voren over de schrijnende zaak van het ernstig mishandelde pleegmeisje (10) uit Vlaardingen. Het meisje ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, en volgens bronnen lijkt de mishandeling op marteling. Ze zou structureel vastgebonden zijn geweest, soms urenlang, aldus meerdere bronnen tegen de Telegraaf.

Sinds vorige week dinsdagnacht ligt het meisje in het ziekenhuis, nadat een van haar pleegouders haar daarheen had gebracht. Daisy en John van den B. (beiden 37) werden afgelopen maandag gearresteerd. De rechter-commissaris bepaalde donderdag dat zij nog veertien dagen langer vast blijven zitten. Het stel zit in volledige beperkingen, wat betekent dat ze alleen met hun advocaat mogen spreken.

De afgelopen dagen kwamen al gruwelijke details naar buiten over de vermeende mishandelingen. Het meisje ligt met meerdere botbreuken in het ziekenhuis en is zwaar ondervoed. Omwonenden gaven aan dat ze broodmager was en dat haar haar was afgeschoren. De pleegmoeder zou hebben gezegd dat ze luizen had, of dat ze met ontharingscrème had gespeeld. Ook werd gezien dat ze vorig jaar zomer met een gebroken arm in de voortuin onkruid moest verwijderen.

Het meisje zou maanden geleden al in een supermarkt en op school hebben aangegeven dat ze thuis werd geslagen. De afgelopen zes maanden zijn er meerdere meldingen gedaan door mensen die zich zorgen maakten over haar welzijn. Sinds maart 2022 woonde ze in het pleeggezin, geplaatst door jeugdbeschermingsinstantie Enver in opdracht van de William Schrikker Groep.

Lees ook
Jonge Meisjes Slachtoffers van Fatbike Ongeluk in Breda

Een bron meldt dat het meisje voor niets vastgebonden zou zijn, bijvoorbeeld omdat ze het huis niet goed genoeg had schoongemaakt of met de verkeerde pot pindakaas terugkwam van de supermarkt. De politie en het Openbaar Ministerie willen hier niet op ingaan vanwege het lopende onderzoek en de beperkingen van de pleegouders.

Er waren al in de zomer van 2022 twijfels over de veiligheid van het meisje. Zo zouden de pleegouders advertenties hebben geplaatst op sekssites voor partnerruil, waarbij ze de dates bij voorkeur thuis wilden ontvangen. Dit riep vragen op, aangezien ze meerdere pleegkinderen in huis hadden. Bronnen vertelden aan De Telegraaf dat de seksdates plaatsvonden terwijl de kinderen in en om het huis aanwezig waren.

Naast het slachtoffer hadden de pleegouders nog drie kinderen in huis: een biologische dochter, een pleegzoon en tot voor kort het zusje van het mishandelde meisje. Het zusje werd onlangs door de rechter teruggeplaatst naar de biologische moeder, en de andere kinderen zijn inmiddels elders ondergebracht.

„De pleegmoeder liet duidelijk merken dat ze niets met het kind had. Ze vertelde ook dat ze het deed voor het geld dat ze voor de pleegzorg kreeg”, vertelde een buurtgenoot eerder aan De Telegraaf. Dit wordt door meerdere mensen bevestigd. Pleegouders ontvangen minstens zevenhonderd euro per maand voor de zorg van een pleegkind.

De grote vraag is wat er is gebeurd met de meldingen die zijn gedaan bij de William Schrikker Groep, Veilig Thuis en het Wijkteam van de gemeente Vlaardingen. Het is ook de vraag of de protocollen zijn gevolgd die zijn opgesteld na eerdere schrijnende gevallen van kindermishandeling. De politie onderzoekt naast de strafrechtelijke feiten ook welke meldingen zijn gedaan en met wie contact is geweest. De William Schrikker Groep heeft het voorval gemeld bij de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd en wil verder niet reageren.

Lees ook
Saar (29): ‘Ik laat mijn baby soms alleen thuis’

De biologische moeder reageerde donderdag via de organisatie Namens de Familie. Ze noemt het pijnlijk dat ze afhankelijk is van informatie van de William Schrikker Groep. Omdat de moeder niet het gezag over haar dochter heeft, mag het ziekenhuis geen medische informatie direct met haar delen, die wordt alleen gedeeld met de William Schrikker Groep, die de voogdij heeft.

„Het is een confronterende en pijnlijke situatie voor de biologische moeder en haar familie”, zegt woordvoerder Bart Visser van Namens de Familie. „De biologische moeder kan haar dochter niet op eigen initiatief bezoeken. Ze heeft haar de afgelopen week een paar keer kort kunnen zien.”

De moeder leeft tussen hoop en vrees over het lot van haar dochter. „De onzekerheid is groot. De familie voelt zich gesteund door de vele steunbetuigingen, onder meer via sociale media”, vertelt de woordvoerder.

De stille tocht die voor donderdag was georganiseerd is geannuleerd. De moeder voelde zich daar niet comfortabel bij, omdat het meisje nog leeft. In plaats daarvan wordt er een samenkomst op de Markt in Vlaardingen gehouden. „De moeder waardeert het warme hart van het initiatief, maar blijft hopen op beterschap.”

Vrouw (59) gedood tijdens het uitlaten van haar hondje in Hellevoetsluis

Terrasbelasting maakt horecaondernemers kapot: ‘7 keer zoveel als vijf jaar geleden.’