Een kindje is een ingrijpende verandering in iemands leven. Nu blijkt dat dit zelfs voor mannen lichamelijke gevolgen heeft: hun hersenen krimpen zodra ze vader worden.
Een nieuw onderzoek toont aan dat het brein van mannen die voor het eerst vader worden verschillende veranderingen ondervindt. Het blijkt dat het volume van bepaalde hersengebieden afneemt, met andere woorden: de hersenen krimpen.
Onderzoeker Magdalena Martínez-García vertelde aan Scientias: “We weten dankzij modellen bij dieren dat het brein van vaders die betrokken zijn bij de zorg voor hun nageslacht, door de interactie met die jongen, veranderingen ondergaat.”
Dankzij haar nieuwe onderzoek blijkt dat dit ook het geval is bij mensen. Aankomende vaders kregen zowel voor als na de bevalling een hersenscan. Mannen die geen kind verwachten kregen ook scans en functioneerden als controlegroep. Hierna werd naar de verschillen gekeken.
Er zijn duidelijke verschillen. Hoewel bij jonge moeders “vrij algemene veranderingen zichtbaar” zijn, werden bij deze vaders juist “veel lokale veranderingen” geconstateerd. Vooral een kleine krimp bij de regio die geassocieerd wordt met het verwerken van visuele informatie, doelgerichte concentratie en empathie.
“Allemaal processen die heel belangrijk zijn als je optimale zorg wilt verlenen aan een kind”, aldus Martínez-García. Hoewel je wellicht het tegenovergestelde zou denken, zorgt die krimp er juist voor dat deze hersengebieden beter functioneren.
Een oorzaak is vooralsnog niet ter handen. Volgens de onderzoekers kan het te maken hebben met de interactie met de baby, en/of slaapgebrek en stress. Er zal verder onderzoek nodig zijn om dit helemaal duidelijk te maken. Ook is het nog onduidelijk of dit fenomeen zich voordoet bij een volgende kindje.