in

Veel Nederlanders denken dat chocomelk uit bruine koeien komt

Uit een onderzoek blijkt dat je nog meer teleurgesteld moet zijn in de mensheid dan je eerst dacht. We geloven allemaal in rare dingen als we jong zijn. Neem de Kerstman, de Paashaas of de Tandenfee. Onze excuses mochten we hier iemand geshockeerd hebben door deze onthullingen. Maar wees gerust, het kan nog erger…

Uit een recent onderzoek blijkt dat een schokkend aantal mensen in de VS gelooft dat chocolademelk afkomstig is van… bruine koeien. We wilden dat we een grapje maakten, maar dat doen we niet. Dit is echt het soort nieuws dat je doet wenen en de mensheid bijna opgeeft. Het Innovation Center of US Dairy heeft samen met Edelman Intelligence een onderzoek uitgevoerd om te zien of Amerikaanse volwassenen – ja, volwassenen – weten waar chocolademelk vandaan komt.

Lees ook
Lily (23) dacht griep te hebben, maar bleek levensbedreigend ziek te zijn

De onderzoekers beschreven de studie als volgt: “Het doel van de enquête was om een aantal interessante en leuke feiten te peilen over de perceptie van consumenten over zuivel, geen wetenschappelijke of academische studie bedoeld om gepubliceerd te worden. Hoewel het onderzoek niet bedoeld was voor publieke consumptie, is het statistisch gezien geldig. De studie peilde 1.000 Amerikaanse volwassenen online en de antwoorden kwamen uit alle staten.”

Deprimerend is dat zeven procent van het land – wat misschien weinig lijkt, maar in totaal wel over 16,4 miljoen mensen gaat – gelooft dat chocolademelk niet wordt gemaakt door cacao, suiker en melk, maar rechtstreeks uit de uier van een bruine koe komt. Om dat nog meer in perspectief te plaatsen: 16,4 miljoen mensen is ongeveer het equivalent van de bevolking van Cambodja, Tsjaad of Senegal.

Belabberde kennis over voedsel(systemen)
Of, als we het bij de VS houden, het aantal mensen dat gelooft dat chocolademelk van bruine koeien komt is ongeveer het dubbele van de huidige bevolking van New York. Tot overmaat van ramp houdt de misinformatie over voedsel daar niet op. In 1993 ontdekte het ministerie van Landbouw dat bijna een vijfde van de volwassenen niet wist dat rundvlees het hoofdbestanddeel van hamburgers is.

Lees ook
“Ik ben 53 jaar ouder dan mijn vriendje en samen verdienen we een pak geld met pikante filmpjes!” (foto’s/video)

Iets acceptabeler, maar nog steeds vrij schokkend, is een kwalitatief landbouwonderzoek naar wat basisschoolleerlingen weten over voedselsystemen. Uit de studie bleek dat vier van de tien vierde-, vijfde- en zesdeklassers zich niet realiseerden dat koeien worden gebruikt om hamburgers te maken en dat drie op de tien niet wisten dat melk wordt gebruikt om kaas te maken. Meer dan de helft van de basisschoolleerlingen wist niet dat uien en sla planten zijn en dat augurken kleine komkommers zijn die gewoon in pekel of azijn zijn gelegd.

Terwijl zeven procent van de Amerikanen bleek te geloven dat chocolademelk van bruine koeien komt, zei 48 procent van de respondenten niet te weten waar chocolademelk vandaan komt. Of dat de resultaten van de enquête beter of slechter maakt, durft niemand te zeggen. Het onderzoek is ook niet geverifieerd of openbaar gemaakt, dus misschien is er hoop dat de misinformatie niet zo erg is als ze lijkt. Toch…?!

Dame stofzuigt onbekende man in supermarkt met toestemming van vriend

Cardioloog waarschuwt over de gevaren van energiedrankjes: “Russische roulette”