in

Onderzoek wijst uit: tandenborstels zitten vol poep

Zo’n beetje iedereen poetst twee (of drie) keer per dag zijn of haar tanden. Hoewel dat goed is voor je tanden, zit er ook een nadeeltje aan het schoonmaken van je gebit.

Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat het zeer aannemelijk is dat je tandenborstel onder de poep zit.

Ontlasting van ander
Onderzoekers van de ‘American Society for Microbiology’ presenteerden een studie waarbij op 60 procent van de geanalyseerde tandenborstels fecale bacteriën werden gevonden.

Lees ook
Asielzoeker deelt foto van eten in opvangkamp en krijgt bakken haat: ’Dan ga je toch weer terug’

Om het nog wat erger te maken: wanneer je je badkamer deelt met een ander, is er een kans van 80 procent dat die fecale bacteriën ook afkomstig zijn uit het achterwerk van die ander.

Kleine fecale coliformen zijn deel van het dagelijks leven. Deze bacteriën worden aangetroffen in natuurlijke waterwegen en zelfs op je huid.

Zolang deze bacteriën uit je eigen lichaam komen, is er dan ook niet zoveel aan de hand. Je darmen zijn het echter niet gewend om dit type bacterie van een ander binnen te krijgen.

“De grootste zorg is niet de aanwezigheid van je eigen ontlasting op je tandenborstel, maar juist de ontlasting van een ander”, aldus Lauren Aber, die meewerkte aan het onderzoek.

Lees ook
Leven mannen die regelmatig schoonmaken langer? Jazeker!

Voorkomen
Maar wat kun je er dan aan doen om te voorkomen dat er poep op je tandenborstel zit? Uit het onderzoek bleek dat mondwater, warm water en koud water allemaal niet helpen.

Een hoesje om je tandenborstel doen is helemaal funest, omdat deze hoesjes ervoor zorgen dat bacteriën nog makkelijker kunnen groeien.

De American Dental Association geeft wel wat tips die je aan kunt houden, maar deze tips liggen eigenlijk wel voor de hand.

Zo is het niet verstandig je tandenborstel met een ander te delen, moet je je tandenborstel goed afspoelen na gebruik, in rechtopstaande positie neerzetten, niet afdekken en minstens een keer in de drie tot vier maanden vervangen.

Rico Verhoeven is een grote viezerik volgens deze dame

Mannen huilen vaker op het werk dan vrouwen