in

Ontdek jij wat enkel 50-plussers herkennen? Test je kennis!

Duik eens in je kelder of spit de zolder om en wellicht vind je een object dat eenvoudig is, maar toch je aandacht trekt. De afbeelding laat een robuust metalen voorwerp zien. Het heeft geen kabels of hoogstaande technische foefjes, alleen massief ijzer dat met zorg is vormgegeven voor een bepaald gebruik.

Het apparaat op deze foto mist enige vorm van digitale uitlezing, maar speelde toch een cruciale rol in veel huizen. Het komt uit een era waar taken nog met de hand werden verricht en stroom niet zo alom aanwezig was als nu. Probeer je eens voor te stellen hoe men dit apparaat gebruikte en waar in huis het zou kunnen hebben gestaan.

Lees ook
Nieuwe gruwelijke details over pleegmeisje (10) Vlaardingen

Wat was de rol van dit apparaat in het dagelijks leven? Heb je enig idee wat dit oude object op de foto zou kunnen zijn?

Heb je geprobeerd te raden wat dit oude gereedschap zou kunnen zijn? Als je aan huishoudelijk gebruik dacht, goed geraden!

Dit blijkt inderdaad een gaspenning te zijn!

De gaspenning is een historisch voorwerp dat ons terugneemt naar de periode waarin gaslicht normaal was. Deze penningen, vaak van metaal of kunststof, functioneerden als toegang tot gasvoorzieningen in woningen en winkels. Ze waren een concrete representatie van het toenmalige gebruik van gas voor licht en warmte.

Lees ook
7 fietsende kinderen aangereden door 83-jarige: “ 3 kinderen dood”

Door de penning in een gasmeter te plaatsen, was het mogelijk gas te consumeren van het lokale gasnet. Deze gaspenningen kenden verschillende designs en werden soms door lokale overheden of private gasleveranciers verstrekt. Tegenwoordig zijn ze vooral een herinnering aan een vervlogen tijd waarin gaslicht cruciaal was voor het dagelijkse leven, en geven ze een fascinerend beeld van de techniek en economie van die tijd.

Linda iedereen is jaloers op mijn natuurlijke uitstraling

Nieuwe flitspaal grote angst van iedere automobilist! Zo voorkom je een boete!