in

Ouders: Roodvonk is terug – 5 waarschuwingssignalen die je nooit moet negeren

Hoe graag onze ouders er ook voor willen zorgen dat onze kinderen nooit lijden, kunnen we ze helaas niet tegen alles beschermen.

Dus wanneer onze kleintjes onvermijdelijk ziek worden, moeten we er bovenop zitten. Dat betekent veel weten over voorkomende ziektes en sommige die niet zo vaak voorkomen en op je hoede zijn.

De laatste jaren maakt een onwaarschijnlijke ziekte een comeback: roodvonk. Dus voordat je kind de vreselijke uitslag krijgt, is het belangrijk om te weten wat het is, hoe je het kunt herkennen en wanneer je je kleine moet laten behandelen.

Hier is alles wat je moet weten om jouw kind te beschermen en voor hem of haar te zorgen:

Lees ook
Gaby Blaaser uit de kleren op vakantie

Wat is roodvonk?
Roodvonk (ook bekend als scarlatina) is een ziekte die kinderen met een streptokokkenkeel of een streptokokkeninfectie kan treffen.

Een opeenhoping van strep-bacteriën (de zogenaamde Streptococcus-bacterie) creëert een toxine wat een zere keel veroorzaakt, een hobbelige rode tong en een uitslag die aanvoelt als schuurpapier.

Eerste tekenen
Roodvonk begint meestal met uitslag op de borst of maag voordat het zich naar andere gebieden verspreidt.

Symptomen

  • Keelpijn
  • Hoofdpijn
  • Gezwollen nekklieren
  • Rode lichaam uitslag
  • Jeukende huid
  • rood gezicht
  • Witte of rode tong
  • Hoge koorts
  • Buikpijn

Wat moet je doen?
Eten is pijnlijk voor kinderen met keelontsteking, dus het is het beste om ze te serveren zacht voedsel en vloeistoffen.

Zorg ervoor dat je kind veel vocht drinkt en geef pijnstillers zonder recept voor keelpijn en koorts, Bronchostop is een echte aanrader en werkt heel goed.

Als je kind last heeft van huiduitslag en keelpijn, koorts of gezwollen klieren, neem dan contact op met een arts.

Lees ook
Moeder vermoord ver krachter van dochter en dumpt hem in een greppel

Dit is vooral belangrijk als je kind symptomen van keelontsteking heeft of als iemand op zijn kinderdagverblijf of school onlangs een streptokokkeninfectie heeft gehad.

Behandeling
De arts van je kind zal 10 dagen antibiotica voorschrijven. Dit zou de infectie moeten genezen, hoewel de opgezwollen klieren en amandelen van je kind een paar weken nodig hebben om weer normaal te worden.

Kan het worden voorkomen?
De bacteriële infectie die roodvonk veroorzaakt is zeer besmettelijk. Het wordt verspreid door hoesten en niezen.

Een huidinfectie die wordt veroorzaakt door streptokokken kan ook worden verspreid door contact met de huid.

Zorg ervoor dat de gerechten, glazen en gebruiksvoorwerpen van je besmette kind en hun tandenborstel niet bij die van andere familieleden achterblijven en was ze goed in warm zeepwater.

Deel deze informatie alsjeblieft met je vrienden en familie die kinderen hebben, zodat zij ook kunnen worden geïnformeerd. Geen enkel kind zou onnodig moeten lijden.

Marie komt thuis van vakantie en krijgt likjes van honden. Volgende dag vecht ze voor haar leven

Dierenbeulen amputeren 4 poten van puppy en laten hem achter in bos