in

Pas op: gebruik nooit usb-aansluiting op luchthaven om telefoon op te laden, dat is gevaarlijk

De laatste jaren zie je ze op steeds meer plekken opduiken: usb-poorten of usb-aansluitingen waar je je telefoon kunt opladen. Zeker op vliegvelden en in treinen worden ze veel gebruikt. Maar wist je dat het gevaarlijk is om deze te gebruiken? De oplaadpunten zijn namelijk heel gevoelig: voor cybercriminelen is het makkelijk om via deze usb-poorten je telefoon binnen te dringen.

Lees ook
Man overleden na aanrijding met trein in Zuidhorn

Dat deze cybercriminaliteit op deze manier plaatsvindt, is niet nieuw. Maar de Amerikaanse FBI geeft nu zelfs een officiële waarschuwing, en zegt: gebruik de usb-poorten nooit.

Wat kan er dan gebeuren? “Een openbare usb-poort gebruiken is zoals een tandenborstel aan de kant van de weg vinden en die in je mond doen. Je hebt geen idee waar het ding overal geweest is”, legde een deskundige op het gebied van cybersecurity eerder al uit aan Forbes.

Lees ook
Vader ziet gestolen fiets van zoontje op Marktplaats en beukt verkopers kapot

Malware of data van je telefoon halen
De usb-poorten kunnen door cybercriminelen zo worden aangepast dat als jij je snoer erin steekt er bijvoorbeeld malware op je telefoon wordt gezet, of data van je telefoon wordt gehaald. Een usb-poort kan namelijk gegevens doorsturen, legt de deskundige uit.

Ook is het belangrijk om nooit een gevonden oplader te gebruiken. In zo’n snoer kan namelijk een chip zitten die malware inzet. Je telefoon wordt dan wel opgeladen, maar is dan overgenomen door cybercriminelen die een kijkje nemen naar alles wat op je telefoon staat.

Vrouw verliest been nadat ze vast komt te zitten op loopband van luchthaven

Opa (83) veroordeeld voor seksueel misbruiken 5-jarig kleindochtertje